Radio Iași: Scrierile tridimensionale semnate de sculptorul Sorin Purcaru ajung la Consiliul...

Radio Iași: Scrierile tridimensionale semnate de sculptorul Sorin Purcaru ajung la Consiliul Europei

99
0

„Îmi place să observ realitatea obiectivă prin oglinda propriei subiectivități” – este crezul sculptorului ieșean Sorin Purcaru, un creator cunoscut pentru performanțele sale artistice în țară și peste hotare.

Are la activ peste 300 de expoziții personale și de grup, participări la simpozioane și tabere de creație, operele sale fiind prezentate publicului din Germania, Belgia, Ungaria, Elveția, Italia, Turcia, Republica Moldova.

În acest an, în perioada 4 februarie – 1 martie, Sorin Purcaru are un spațiu expozițional personal în sediul Consiliului Europei din Strasbourg, spațiu care a fost râvnit de artiști din toate țările Uniunii Europene.

Proiectul propus de artistul ieșean are titulatura „Scrieri tridimensionale” și a fost supus unui proces riguros de selecție, el concurând alături de alte sute de proiecte expoziționale din toate țările Uniunii Europene.

Astfel, în sediul Consiliului Europei din Strasbourg, la Galeria de Artă „Espace B”, sunt expuse sculpturi realizate in oțel inoxidabil și bronz, alături de lucrări de grafică,  create intr-o tehnică mixtă – creneluri, tuș și acuarelă pe hârtie. Lucrările sale sunt rezultatul a șase ani de explorări formale și experimentale de atelier.

„Povestea Scrierilor tridimensionale pleacă de la faptul că eu construiesc forme spațiale și orice sculptură e o scriitură, o materializare a unui gând sau vis, care devine formă și poate spune sau nu o poveste. Lucrarile mele mă reprezintă, sunt parte din gândurile și  trăirile mele. Îmi place să construiesc lumi, iar metalul mă ajută să-mi clarific gândurile. E o  materie care mi se potrivește și mă inspiră.”

Sorin Purcaru incită privitorul  prin personajele sale „Oameni –oglindă”, „Clopotăreasa”, „Zburătorii”, „Îngerul zburărtor”, „Icar”, „Centauri”, „Instalatorii” sau „Paznici ai ușilor”,  despre care spune că nu știe cum au apărut și de ce.

„Personajele acestea le am in mine. Este un fel de-al meu de a simți forma și de a interacționa cu realitatea obiectivă. Fiecare vede intr-o lucrare ceea ce  are in interiorul său. Am avut o serie de sculpturi care in mod intenționat erau lăsate în calea publicului, nu numai pentru a fi atinse, ci și ca să poate interveni asupra lor. De exemplu, un personaj numit Clopotăreasa avea o serie de clopote, care puteau fi acționate și produceau sunete. Unele dintre lucrări îşi schimbă patina în funcție de cum este ziua – mai luminoasă sau mai noroasă”- povestește Sorin Purcaru.

Talentul său artistic a fost recompensat prin numeroase distincții, cum ar fi: Premiul pentru sculptură la Salonul anual al filialei U.A.P. Artis Iași, Premiul Ministerului Culturii și Turismului din Republica Molodva, la Saloanele Moldovei. Medalia Teiul de Argint, Ipotești, Bursa Uniunii Artiștilor Plastici pentru Sculptură, Premiul I pentru tineret al Salonului U.A.P. Artis Iași etc.

Este apreciat de critica de specialitate ca unul dintre cei mai activi, dinamici și creativi artiști din România. „Sorin Purcaru s-a remarcat prin consecvenţa și consistența proiectelor artistice, proiecte care propun lecturarea artei sculpturale dintr-o perspectivă contemporană, cu accent pe inovație, abordând schimbările și deschiderile impuse de globalizare și de comunicarea inter-culturală intr-o cheie aparte” – spune criticul de artă Maria Bilașevschi.

Absolvent al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, secția Sculptură, Sorin Purcaru a continuat cu un masterat în arte plastice, iar în 2012 a obținut Doctoratul in arte plastice și decorative. Actualmente este conferențiar la Facultatea de Arte Vizuale și Design, secția Sculptură,  din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Realizator: Natalia Maxim