În ediția de astăzi, a emisiunii „România de nota 10”, facem popas în fascinanta Bucovină, mai exact, în localitatea suceveană Poiana Stampei, o zonă bogată în tradiții şi obiceiuri de iarnă, păstrate cu mare sfințenie atât de vârstnici, cât și de tineri.
În 2001, având menirea de a păstra și a duce mai departe valorile locale, a
luat ființă Ansamblul Folcloric „Poienița” – devenit, în scurt timp, o adevarată emblemă a comunei.
Repertoriul formaţiei se axează pe cântece şi dansuri populare, precum şi pe obiceiuri tradiţionale de Crăciun şi de Anul Nou.
Artiştii de la „Poienița” au participat la numeroase festivaluri și concursuri pe mari scene din țară și din străinătate: Polonia, Italia, Croaţia, Ucraina sau Republica Moldova.
Însă, cele mai multe aplauze le primesc în fiecare an, pe 25 decembrie, când evoluează pe Scena Casei de Cultură din localitate, în cadrul spectacolului extraodinar „Sfânta Seară de Craciun”.
„Încă de la înființare, am încercat să culegem de prin sate ceea ce este autentic și să punem în scenă datinile și obiceiurile de iarnă , fără a ne abate de la originalitatea și specificul zonei. Nu am transformat actul artistic în ceva mecanic, păstrăm naturalețea şi, mai ales, autenticitatea tradițiilor. Punctul forte este colindul, iar de un succes deosebit se bucură „Jocul caprei”, care a devenit un brand al comunei” – spune Petrică Chiforescu, directorul Casei de Cultură din Poiana Stampei și coordonator al Ansamblului.
Comorile bucovinene sunt promovate și de alte două formații artistice locale – „Flori de pe Dorna” și „Flori de Merisor”, create la inițiativa profesorului Dorina Paicu, directorul Școlii Generale Poiana Stampei și preşedinte al Asociației „Vechea Bucovină”.
„Această zonă are ceva magic. Aici îmi am rădăcinile, de aici îmi trag seva și am incercat să le insuflu și copiilor acest lucru. Din fericire, încă din familie, copiii sunt învățați să păstreze și să perpetueze tradițiile autentice, pentru că am considerat foarte important a face front comun împotriva intruziunilor kitsch-ului.
La un moment dat, colinda chiar intrase într-un con de umbră, pentru că pe piaţă se cereau mai mult obiceiurile de iarnă: Jocul caprei, Jocul ursului, al mascaților, acestea fiind mai spectaculoase. De Crăciun, însă, specific era colinda care vestea Nașterea Mântuitorului. În acest sens, un sprijin important l-am avut din partea Centrului Cultural Bucovina Suceava, pentru a redescoperi colindele vechi din Bazinul Dornelor.
Treptat, colindele au reintrat în repertoriul celor două grupuri vocale de la noi – „Flori de pe Dorna” și „Flori de Merişor”. Și eu am cules foarte mutl text popuar, cred ca vreo 15 colinde, o parte sunt din zona de interferență, aflându-ne la granița cu Ardealul. Mă bucur că am reușit să adun aceste texte, care se regăsesc în mini-culegerea „Din ințelepciunea strămoșilor” – ne mărturisește profesorul Dorina Paicu.
La Poiana Stampei răsună colindul autentic într-un decor de poveste. Și asta pentru că oamenii locului iubesc și prețuiesc zestrea spirituală, iar cei mai în vârstă remarcă perpetuarea nealterată a tradițiilor și obiceiurilor:
„Spre bucuria noastră, tradițiile se menţin vii. Există interes și din partea autorităților locale și a școlii. Acum e perioada cea mai frumoasă, pentru că vin colindătorii pe la case, vine și Moș Crăciun, nu ne lipseşte nici zăpada” – povestește Elena Todașcă, meșter popular.
Atmosfera de sărbătoare de la Poiana Stampei e unică. Aici veți mai putea admira și renumita bundiță de Poaina Stampei, dar poate cel mai important e că veţi descoperi frumusețea sufletului bucovinean.
O ediţie realizată de Natalia Maxim