Liceul Tehnologic Marmația, premiat la Competiția Europeană Școala Antreprenorială a Anului 2018

Liceul Tehnologic Marmația, premiat la Competiția Europeană Școala Antreprenorială a Anului 2018

52
0
  • Liceul Tehnologic Marmația este premiat ca Școală Antreprenorială pentru implementarea programelor de educație antreprenorială și promovarea acestui spirit de gândire antreprenorial.
  • 17 școli primare și gimnaziale deosebite au fost recompensate pentru excelență în educația antreprenorială în cadrul evenimentului Școala Antreprenorială a Anului 2018, care a avut loc pe 7 noiembrie, la Viena (Austria).
  • Premiile Școala Antreprenorială a Anului – The Entrepreneurial School (TES) Awards reprezintă o recunoaștere anuală acordată de către JA Europe, care promovează un cadru pentru susținerea și motivarea instituțiilor de învățământ, directorilor de școli și profesorilor din Europa și sensibilizarea acestora în legătură cu beneficiile programelor de educație antreprenorială.
[Viena, 8 noiembrie 2018] Ceremonia de acordare a premiilor Școala Antreprenorială a Anului a avut loc pe 7 noiembrie, la Viena, în Săptămâna Europeană a Competențelor Profesionale. Cea de-a patra ediție a Premiilor Școala Antreprenorială a Anului a reunit 17 instituții de învățământ (general și profesional) din toată Europa, care au fost selectate la nivel național pentru viziunea inovatoare și rezultatele remarcabile în implementarea programelor de educație antreprenorială. Ceremonia de premiere de la Viena a fost găzduită de Siemens, iar la eveniment au luat parte atât directori de școli, cât și cadre didactice.

Dacă ne dorim ca tinerii noștri să fie pregătiți pentru viitoarele locuri de muncă, trebuie să ne asigurăm din timp că aceștia vor dobândi toate abilitățile de care au nevoie. Școala, profesorii și familia au, prin urmare, un rol esențial în transmiterea atât a competențelor generale, cât și a celor de specialitate/antreprenoriale, cu accent pe învățarea practică. Școlile secolului 22 se vor afla cu siguranță printre laureații premiilor Școala Antreprenorială.” – a declarat Caroline Jenner, CEO JA Europe.

Școlile premiate au fost evaluate, la nivel național, de comisii speciale formate din reprezentanți Junior Achievement și autorități din domeniul educației. Acestea au demonstrat cel mai înalt grad de eficiență în ceea ce privește punerea în aplicare a programelor de educație antreprenorială. Criteriile de selecție au inclus: strategia de implementare a cursurilor de educație antreprenorială, eficacitatea alocării resurselor, existența unor sesiuni de formare pentru profesori, gradul de implicare a comunității locale de afaceri și relevanța acțiunilor pentru susținerea schimbului de bună practică.

Liceul Tehnologic Marmația este liceul din zona istorică a Maramureșului cu cea mai variată Ofertă educațională. Cadrele didactice au început să implementeze programele Junior Achievement (JA) Romania pentru promovarea educației economice moderne, recunoscând necesitatea de a integra învățarea în spirit antreprenorial în toate sectoarele educației. Majoritatea elevilor și profesorilor liceului sunt implicați în activități educaționale antreprenoriale, iar acestea au un impact pozitiv asupra școlii.

Până în anul 2020, Liceul Tehnologic Marmația își propune să devină un centru puternic pentru formarea profesională inițială, continuă și permanentă, o unitate emblematică a vieții educaționale și socio-economice a zonei, cu scopul de a instrui tinerii capabili să se integreze pe piața muncii sau să înceapă o afacere.

Consolidarea unei oferte educaționale de înaltă calitate necesită îndeplinirea anumitor obiective strategice, precum adaptarea ofertei educaționale la necesitățile și cerințele pieței muncii și ale mediului de afaceri, implementarea programelor și proiectelor naționale și europene pentru promovarea antreprenoriatului și a antreprenoriatului social, dar și valorificarea oportunităților oferite de mediul economic local, național și european. Acestea au adus liceului distincția de Școală Antreprenorială.

O educație adecvată este esențială pentru ca tinerii să se poată cunoaște pe sine, să își descopere punctele forte și pasiunile. Prin urmare, ne vom asigura că viitorii noștri angajați vor dobândi competențele personale și profesionale de care au nevoie, oferindu-le tinerilor, în special celor aflați în perioada de ucenicie, șansa acumulării tuturor cunoștințelor necesare, în funcție de preocupările lor și activitățile pe care le desfășoară.” – a concluzionat Wolfgang Hesoun, CEO Siemens Austria.

Potrivit sondajului Eurobarometru 466, publicat în mai 2018, „majoritatea tinerilor europeni consideră că este necesară o mai mare atenție acordată dezvoltării gândirii critice şi creative în rândul elevilor și studenților.” În acest context, Comisia Europeană continuă să depună eforturi în direcția creării unui Spațiu european al educației până în 2025. Competiția Școala Antreprenorială a Anului intenționează să contribuie la acest efort prin sprijinirea statelor membre în procesul de îmbunătățire a sistemelor de educație și formare bazate pe inovare.

Câștigătorii competiției „Școala Antreprenorială a anului 2018“ (ordine alfabetică)

  1. Austria – Hak has feldkirch
  2. Cehia – OA, SOŠ a JŠ Hradec Králové
  3. Danemarca – Niels Brock
  4. Elveția – Akzent Entrepreneurship Kantonsschule Hottingen
  5. Estonia – Kuressaare Ametikool
  6. Finlanda – Kristinestads högstadieskola
  7. Georgia – Progress
  8. Germania – Franziskus Gymnasium Nonnenwerth
  9. Grecia – Pierce American College
  10. Letonia – Rīgas Valsts 1. ģimnāzija
  11. Lituania – Kauno Veršvų gimnazija
  12. Luxemburg – Lycée Ermesinde
  13. Norvegia – Lier videregående skole
  14. România – Liceul Tehnologic Marmația
  15. Rusia – Școala Nr. 2 Bolghar
  16. Slovacia – Gymnázium sv. Tomáša Akvinského
  17. UK – Hendon School

………………………………………………………………………………………..

 

Despre JA Romania

Junior Achievement (JA) România este o organizație non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaționale JA de educație antreprenorială, economică, financiară, orientare profesională, sănătate și viață activă și dezvoltarea abilităților pentru viață. 40 de țări din Europa și 100+ de țări din toată lumea urmează programele JA. În România, acestea sunt urmate de peste 250.000 de elevi din 1.800 de școli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educației Naționale și cu susținerea financiară a comunității de afaceri.

Mai multe informații puteți găsi pe site-ul www.jaromania.org și pe pagina de Facebook www.facebook.com/JuniorAchievementRO.

 

Despre JA Europe

JA Europe este cea mai mare organizaţie educațională non-profit din Europa orientată spre educația antreprenorială și formarea profesională a tinerilor. JA Europe este membră a JA Worldwide, care, de aproape 100 de ani, derulează programe de formare antreprenorială, profesională și financiară menite să sporească șansele de angajare, succes în carieră și prosperitatea financiară a tinerilor.

Datorită sprijinului primit din partea a 140.000 de consultanți voluntari din mediul de afaceri și a 130.000 de profesori/educatori, peste 4 milioane de tineri din 40 de țări au putut beneficia anul trecut de programele JA Europe. www.jaeurope.org

 

Despre Siemens Austria

 

Siemens Austria este una dintre cele mai importante companii de tehnologie din Austria, având circa 10.300 de angajați. Siemens Austria a înregistrat, în anul fiscal 2017, venituri de aproximativ 3,4 miliarde de euro. Activitatea acesteia se concentrează pe domeniile electrificare, automatizare și digitalizare, incluzând dezvoltarea de sisteme și servicii pentru producerea, transportul și distribuția energiei electrice, furnizarea unor produse și soluții eficiente din punct de vedere energetic pentru industria producătoare, industria transporturilor și cea a materialelor de construcții și dotarea spitalelor cu aparatura medicală necesară pentru furnizarea unor servicii medicale integrate și de înaltă calitate. Având o filială cotată la bursă, Siemens Healthineers AG, compania este un important furnizor de echipamente pentru imagistica medicală – cum ar fi cele de tomografie computerizată și sistemele de imagistică prin rezonanță magnetică – și un lider la categoria aparatură IT medicală și pentru analize de laborator. Tehnologiile de automatizare, componenta software și analiza datelor joacă un rol major în toate aceste domenii. Datorită celor șase fabrici pe care le deține, a centrelor sale de competență active la nivel global și a expertizei la nivel regional, Siemens Austria aduce o valoare adăugată semnificativă în economie. Având aproximativ 11.000 de furnizori – circa 6.900 dintre aceștia cu sediul în Austria – Siemens AG Österreich a avut un volum de achiziții de la furnizori externi de peste 1 miliard de euro în ultimul an fiscal. Siemens Austria este responsabilă pentru buna funcționare atât a afacerilor locale, cât și a unor întreprinderi din Israel și 18 țări central şi est-europene. www.siemens.at

 

Despre Săptămâna Europeană a Competențelor Profesionale

Între 5 și 9 noiembrie, la Viena se organizează Săptămâna europeană a competențelor profesionale 2018. Cu acest prilej, în perioada septembrie-decembrie, au loc sute de evenimente și activități în toată Europa. În cadrul campaniei, se organizează evenimente de deschidere și Zile ale angajatorilor în mai multe state membre, sunt desemnați ambasadori pentru a sensibiliza publicul cu privire la inițiativă, iar la Viena are loc o festivitate de premiere. https://ec.europa.eu/social/vocational-skills-week/