Radio Cluj: Este ușor să înveți a merge! Important este încotro te...

Radio Cluj: Este ușor să înveți a merge! Important este încotro te îndrepți!

224
0

Este ușor să înveți a merge! Important este încotro te îndrepți! Acesta este motto-ul Școlii Gimnaziale „Mircea Luca” din comuna Băișoara, județul Cluj. Copiii care învață aici au povești de viață care pot inspira filme. Mulți dintre ei se trezesc în zorii zilei și merg pe jos câțiva kilometri buni, până la stația de autobuz care îi duce la școală.

Probabil că muntele îi face pe oameni mai puternici. Așa se explică modul în care profesorii, părinții și elevii de la Școala Gimnazială „Mircea Luca” din Băișoara au înțeles că viitorul depinde de cei mai mici dintre noi. S-a ajuns la un sistem care dă roade: cei mari oferă, cei mici primesc, acumulează și devin oameni mari.

Din toamna anului trecut, datorită unui program de educație digitală care se desfășoară la nivel național cu avizul Ministerului Educației Naționale, Scoala Gimnazială din Băișoara, județul Cluj, a fost dotată cu materiale digitale educaționale pentru Matematică și Informatică.

Datorită programului numit Digitaliada, în ultimii 3 ani, în 40 de școli de la sate din 26 de județe, au fost amenajate laboratoare digitale complet echipate. Practic, se dorește încurajarea folosirii tehnologiei pentru îmbunătățirea performanței școlare și o mai bună pregătire a elevilor pentru oportunitățile viitorului.

Fiecare dintre școlile sprijinite în programul național Digitaliada este dotată cu câte un laborator digital (tablete, laptop, videoproiector), un set de aplicații și jocuri digitale educative, atractive pentru elevi, încărcate pe tablete. Profesorii din aceste școli primesc training, planuri de lecție și suport tehnic, astfel încât utilizarea la orele de Matematică și TIC a resurselor digitale furnizate prin proiect să se facă în condiții optime.

Centrul de comună Băișoara este situat la 36 de km de Cluj-Napoca. Școala gimnazială are puțin peste 160 de elevi.

Curiozitatea profesorilor și entuziasmul elevilor au făcut-o pe Lucreția Presecan, directorul școlii, să aplice la Digitaliada. Astăzi, este conștientă de evoluția înregistrată atât de corpul profesoral, cât și de elevi, dar și de creșterea gradului de comunicare între elev și profesor.

De multe ori, copiii ne învață pe noi, pentru că se pare că ei prind mult mai ușor decât noi, cei care nu avem atâta îndemânare în ale tehnologiei. Facem schimb de informații și toată lumea evoluează”, afirmă doamna director.

Odată cu implementarea proiectului Digitaliada, la Școala din Băișoara, profesorii au avut ocazia să își îmbunătățească modul de predare. Datorită proiectului Digitaliada s-a scurtat timpul învățării teoretice și a crescut intervalul alocat aplicațiilor practice.

“Dacă elevul vine cu drag la școală, el va face tot ce îi cere profesorul. Digitaliada îi face pe copii să vină cu drag la școală, iar pe mine m-a aruncat în epoca modernă”, spune doamna Narcisa Moncea, profesoara de T.I.C.

„Îmi doream să ajung la o școală în care să aplic ceea ce am învățat la facultate. Le-am arătat elevilor mei aplicația GeoGebra înainte de Digitaliada, dar acum, când fiecare elev are tableta lui, lucrurile stau mult mai bine”, afirmă Nicoleta Duma, profa de mate.

După trei ani de proiect Digitaliada, 4.500 de elevi din mediul rural învață în Laboratoare Digitale dotate cu 1.150 tablete, 41 de laptopuri, 38 de videoproiectoare și ecrane de proiecție. Profesorii din școlile alese și-au însușit metode alternative de lucru la clasă, au creat o comunitate și au devenit modele în județele lor. Peste 130 de directori și profesori de Matematică și Informatică din cele 40 de școli beneficiare au participat la sesiuni gratuite de formare. Ei au acces la aplicațiile educaționale instalate pe tablete, la 124 de proiecte didactice adaptate și șase ghiduri de predare digitală.

Digitaliada este un program de educație digitală ce încurajează folosirea la clasă a metodelor de lucru interactive și a conținutului digital educativ, pentru a crește performanțele școlare ale elevilor. Programul are două componente: la nivel rural prin sprijinirea școlilor de la sate să adopte metode digitale în predarea matematicii și a tehnologiei informației și la nivel național prin dezvoltarea platformei cu conținut educațional gratuit www.digitaliada.ro și organizarea unui concurs de materiale digitale desfășurat anual. Concursul se adresează în principal cadrelor didactice din România, dar și tuturor persoanelor de peste 18 ani interesate să creeze și să distribuie materiale didactice în format digital, pentru clasele V-VIII. Digitaliada a început în anul 2016 cu un proiect-pilot în 10 școli gimnaziale din mediul rural, a continuat în anul școlar 2017-2018 cu încă 20 de școli, iar în anul școlar 2018-2019, 10 noi școli au fost înscrise în program. Toate școlile au fost selectate în urma unui concurs național deschis tuturor școlilor gimnaziale din mediul rural.

Proiectul-pilot Digitaliada a primit premiul I la categoria Educație, în cadrul Galei aniversare CSR Awards 2017.

Realizator: Alina Nechita, Radio Cluj