La România de nota 10 puteți asculta, în această ediţie, povestea Biancăi Mereuță. Are doar un metru și 50 de cm, însă o putere de gigant. Bianca a creat de la zero cea mai mare bibliotecă privată cu carte pentru copii din România. Tot Bianca a pus bazele celei mai mari comunități virtuale dedicate cărților pentru copii, Ce le citim copiilor, cu 66.000 de membri și cu același nume pe care îl folosește și pentru biblioteca ei.
În realitate, biblioteca din comuna Florești de lângă Cluj-Napoca, nu este doar a Biancăi, ci este un dar pe care l-a făcut comunității iubitoare de lectură pentru cei mici sau alături de cei mici.
Copiii împreună cu părinții au acces gratuit în acest loc plin de povești și imagini frumoase. Totul a pornit de la dorința Biancăi de a citi cărți valoroase băiețelului ei, Alex.
Încet, încet, numărul volumelor a ajuns la 300. Începeau să fie prea multe pentru o bibliotecă personală și prea puține pentru una cu acces la public.
Atunci a decis să crească și să transforme ideea într-un proiect educativ. Acum, după trei ani, bibilioteca Ce le citim copiilor are 7000 de titluri, dintre cele mai valoroase cărți apărute în limba română, dar mai ales publicații străine de autori și ilustratori recunoscuți pe plan mondial.
Bianca Mereuță petrece o mare parte din timp, în bibliotecă citind alături de copiii care o vizitează pentru că, spune ea, fiecare poveste citită e o treaptă urcată pe scara vieții. Fiecare personaj, acțiune, literă și fiecare linie vor crea sensul, care este, de fapt, imaginația, adică treapta cea mai valoroasă a scarii pe care ați urcat împreună.
Ce le citim copiilor este o bibliotecă cu program special de vizitare. Orele la care sunt primiți musafirii sunt comunicate în scris pe comunitatea cu acelaşi nume din Facebook.
Cărțile sunt pentru toate vârstele, de diverse tipuri și fiecare copil găsește ceva interesant de citit sau de ascultat, pentru că unele volume sunt interactive.
Bianca Mereuță, este, așadar proprietarul celei mai mari biblioteci private pentru copii din România. Ea conducea, în urmă cu 5 ani, un business de succes în domeniul de marketing și copywriting. În așteptarea primului copil, a decis să închidă firma și să se implice 100% în educația lui. Determinarea ei și apoi alegerile și ideile care au urmat au transformat-o pe Bianca. Acum nu doar că este cel mai căutat critic de carte pentru copii din România la care apelează majoritatea editurilor, dar este un om împlinit. Ce le citim copiilor va avea filiale în toată țara, dar și în diaspora. Până acum a ajuns la Viena și curând va fi deschisă o bibliotecă privată pentru copii, la București.
Și vă mai dau încă un motiv pentru care ar trebui să citiți copiilor sau nepoților voștri. Psihologii recomandă ca durata lecturii în familie să fie, în medie, de 30-40 de minute pe zi. Deci, nu numărați cărțile citite împreună, ci prețuiți timpul petrecut citindu-le.