Constanța: ”Suvenir din Dobrogea”, un concept din dragoste pentru tradiție

Constanța: ”Suvenir din Dobrogea”, un concept din dragoste pentru tradiție

322
0

La ”România de nota 10”, în această săptămână o cunoaștem pe Bianca Folescu, o constănțeancă îndrăgostită de tradițiile etniilor dobrogene, fondatoarea platformei ”Suvenir din Dobrogea”.

În urmă cu șase ani a cumpărat o căsuță veche, bătrânească, în satul tulcean Vișina și astfel a început aventura ei prin lumea satului, a valorilor care încep să se piardă, a meștesugurilor autentice și a frumuseții locale. S-a hotărât imediat să redea strălucirea de altădată acestei locuințe bătrânești, încurajată de prezența câtorva obiecte tradiționale pe care proprietarii bulgari ai casei le-au lăsat îi interiorul ei. În satul Vișina care aparține comunei tulcene Jurilovca există cea mai mare comunitate de etnici bulgari din țară. Procesul de reabilitare a casei a început în scurt timp dar fără a știrbi cu nimic specificul local. A fost recondiționat acoperișul din stuf, tradițional pentru zona aceasta din Dobrogea, au fost păstrate decorațiunile din tâmplărie dar și culoarea albastră a ferestrelor specifică locuințelor de aici și totul a căpătat o altă imagine. Bianca Folescu a mizat pe priceperea meșterilor locali care la rândul lor au folosit doar materiale naturale și, încet, încet, proiectul din satul Vișina a prins contur.

Acesta a fost momentul în care inimoasa Bianca Folescu a pus bazele comunității ”Suvenir din Dobrogea”-  o platformă online în care se întâlnesc și comunică toți cei ce iubesc viața rurală autentic românească sau ale altor etnii ce dau farmecul inegalabil al Dobrogei.

Am citit mult despre costumul tradiţional dobrogean, despre tehnicile de lucru şi apoi am achiziţionat un război de ţesut vechi de un secol. Am amenajat într-o cameră un fel de şezătoare şi vreau ca din această vară să deschid mai multe ateliere de creaţie şi pentru fiecare meşteşug să organizez câte un eveniment“, mărturiseşte femeia.

A început să organizeze chiar acolo, în gospodăria din Vișina, ateliere tradiționale de cusături românești și a dezvoltat conceptul îndrăzneț de „voluntariat tradițional”.  Prin acțiunile sale, încearcă să strângă fonduri pentru consolidarea casei muzeu din Enisala, localitate apropiată de casa ei din Vișina. Recent, a încheiat un contract cu Muzeul de Artă Populară din Tulcea prin care livrează suveniruri realizate manual: semne de carte și magneți, brodate manual și inspirate din modelele tradiționale românești precum și multe alte obiecte autentice, amintiri cu care turiștii care trec spre Delta Dunării să  plece spre casă.

Gospodăria tradițională pe care Bianca Folescu a amenajat-o în satul Vișina este deschisă tuturor celor care vor să o admire : prieteni, cunoscuţi, elevi în cadrul proiectului „Şcoala altfel“ sau turiști care trec prin zonă.

Este un loc de suflet, o oază de liniște și de autentic dobrogean în care putem poposi, în această vară, pe drumul nostru spre mare sau spre Delta Dunării.