Ina Todoran s-a născut în satul Crăciunelu de Jos din judeţul Alba şi este o tânără foarte talentată, care a reuşit cu succes prin multă muncă şi perseverenţă, să împletească pasiunea pentru folclor cu cea pentru artele vindecării, fiind studentă în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş.
Cariera artistică a tinerei Ina Todoran s-a aflat sub semnul succesului, încă din fragedă copilărie, mărturie stând numeroasele trofee obţinute la concursuri importante de folclor. Ina a moştenit talentul artistic de la bunicii săi, acesta fiind şlefuit mai apoi de marea doamnă a cântecului popular, Leontina Fărcaş. Ne-a povestit într-un interviu despre sacrificiile, emoţiile şi satisfacţiile artistului, dar şi despre dorinţa sa arzătoare, pentru viitor, de a fi în slujba bolnavilor, de a practica meseria pe care o iubeşte, cea de medic.
Crăciunelu de Jos, „sat frumos cu mândru nume”, aşa îşi numeşte Ina Todoran locul natal, micul sat din judeţul Alba, situat pe lunca Târnavei, un important centru viticol.
Acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, tânăra solistă de folclor, Ina, îşi aminteşte cu drag de emoţiile primelor apariţii pe o scenă, dar şi de drumul pe care l-a străbătut până a ajuns să fie cunoscută în lumea cântecului popular. O altă pasiune a sa, pentru artele vindecării, a adus-o în Tîrgu-Mureş, unde locuieşte acum, urmând studiile universitare de medicină generală.
Succesul muzical şi popularitatea Inei Todoran sunt confirmate de numeroasele trofee obţinute la concursuri importante de folclor. A câştigat marele premiu al „Festivalului Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc Mamaia 2009”, apoi în ianuarie, 2011, Ina a câştigat finala regională a concursului “Vocea Populară”, organizat de TVR3, participând şi la finala naţională, care a avut loc la Sala Radio, în Bucureşti, plecând acasă cu premiul de popularitate. În aprilie 2011, Ina a câştigat premiul I și premiul de popularitate la festivalul „Vară, vară, primavară”, Sibiu iar în septembrie 2012 îşi completează colecția de premii cu Trofeul Festivalului „Strugurele de Aur”.
În anul 2013, în cadrul Festivalului Naţional de Folclor, “Strugurele de Aur”, în faţa “celui mai călduros public din întreaga Românie”, cum l-a numit, Ina Todoran îşi lansează primul album de folclor intitulat “Mult mă-ntreabă iedera”. Colaborarea cu profesorul Leontina Fărcaş, dar şi cu celebra Orchestră de muzică populară “Jidvei”, a fost şansa Inei de a se dezvolta ca artist profesionist.
Ina Todoran s-a remarcat artistic prin participarea, împreună cu Mugurii de tezaur”, la numeroase emisiuni “Tezaur folcloric”. Regretata Marioara Murărescu a fost unul din mentorii săi, care prin severitate şi respect acordat folclorului autentic românesc, a reuşit să îi facă pe tinerii interpreţi să înţeleagă importanţa perpetuării tradiţiei adevărate.
“N-aş pleca din Ardeal nici moartă, darămite din ţara mea”, mărturisea într-un interviu, Ina Todoran, o tânără talentată şi modestă care a reuşit, prin glasul său, să ajungă la inimile multor români. Talentul artistic Ina îl moşteneşte din familie, din partea căreia a primit şi primeşte în continuare susţinere necondiţionată. O carieră în domeniul muzical şi una în sfera medicală sunt greu de împăcat, însă Ina Todoran este optimistă şi nu doreşte să renunţe la niciuna din pasiunile sale.
Realizator: Veronica Ilie