În emisiunea ”România de nota 10” din această săptămână, vă invităm la Delfinariul din Constanța- un loc unic în România cu care Dobrogea se mândrește. Acolo îl cunoaștem pe Adrian Bâlbă care este mai mult decât un manager: de profesie medic veterinar, își petrece aproape tot timpul printre cei doi delfini ce fac mai frumoase zilele de vacanță ale constănțenilor dar și ale atâtor români veniți pe litoral.
În acest an însă, mai mult ca oricând, Delfinariul din Constanța are nevoie de o schimbare majoră de concept. Instituția se va alinia la curentul deja lansat în întreaga lume care dezaprobă spectacolele de circ și dresurile animalelor. În București deja a fost luată o asemenea măsură, fiind interzise numerele de circ, principalele argumente fiind lipsa condițiilor potrivite de creștere a necuvântătoarelor dar și dresajul care impune comportamente nefirești.
Adrian Bâlbă, directorul Complexului de Științe ale naturii din Constanța este, ca de obicei, cu un pas înaintea acestui trend de protecție a animalelor și lucrează în prezent la un plan de regândire atentă a spectacolelor cu delfini. Mizează pe educarea publicului pentru a fi mai responsabil față de mediu și față de vietățile care ne înconjoară. Din reprezentații vor fi eliminate elementele de dresaj dar spectacolele vor fi la fel de atractive si, in plus, însoțite de mai multe informații.
Adrian Bâlbă, medicul veterinar progresist, pasionat de muzica rock și de motociclete spune că este nevoie de o responzabilizare a publicului în legatură cu viata animalelor și de o repoziționare în relația animal- antrenor. Delfinariul din Constanța colaborează în acest sens, de câteva luni, cu un specialist in mamifere marine din Attica Park, Grecia.
În acest sezon estival, dresorii ne promit reprezentații frumoase din care avem ce învăța alături de întreaga familie.
Un material de Magda Chirana