Radio Târgu-Mureş: Dr. Horaţiu Suciu, salvatorul inimilor de copii

Radio Târgu-Mureş: Dr. Horaţiu Suciu, salvatorul inimilor de copii

944
0

Anual, în România, se nasc în jur de 1.600 de copii cu malformaţii cardiace. Jumătate dintre ei trebuie supuşi unei intervenţii chirurgicale în primul an de viaţă. Din nefericire, doar 300 din ei ajung să fie operaţi.

Prof. Dr. Horaţiu Suciu este unul dintre cei trei medici din România care poate opera nou născuţii cu afecţiuni congenitale ale inimii. Este şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg-Mureş şi petrece zilnic mai bine de zece ore în spital, iar sala de operaţie este locul unde, spune el, se relaxează. “În meseria asta ştii când intri, dar nu ştii când ieşi”, spune medicul.

Dr. Suciu s-a supraspecializat în chirurgia cardiovasculară pediatrică în urmă cu mai bine de zece ani, iar de atunci i-au trecut prin mâini peste 2.500 de copii. Cei care îl cunosc îi spun simplu: doctorul inimilor de copii.

Mâhnirea cea mai mare a acestor „supraoameni” provine din faptul că nu reuşesc să salveze cât mai mulţi copii din cauza problemelor din sistemul de sănătate: spitalele sunt puţine, fondurile insuficiente.

Este nevoie de construirea unui spital nou, un centru de excelență național la Tg-Mureș, în care să se trateze bolile cardiovasculare. Declarația aparține coordonatorului programului de transplant cardiac de la Tg-Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu, singurul medic din România care operează copii nou-născuți cu malformații congenitale.

Cel care face minuni în fiecare zi la Institutul inimii din Tg-Mureş este un simplu om, Dr. Horaţiu Suciu, şeful clinicii de chirurgie cardio vasculară. O resposabilitate imensă este pusă pe umerii săi, aceea a inimilor bolnave.

Institutul Inimii din Tg-Mureş este singurul din țară care oferă o șansă la viață tuturor inimilor bolnave, indiferent de vârstă sau diagnostic. Numărul pacienţilor este, de multe ori, peste capacitate deoarece care cele mai grave și complicate cazuri ajung cu avionul sau cu elicopterul la Tg-Mureș.

Lipsa de comunicare este cea mai mare problemă a medicilor români. Afirmația aparține medicul târgumureșean, Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului Inimii din Tg-Mureș. Aceasta nu se întâmplă doar din cauza lipsei de timp a medicului ci este și o problemă de 7 ani de acasă, spune Horațiu Suciu care și-ar dori ca medicii să fie mai empatici la problemele pacienților. Pe de altă parte, imaginea medicilor din România a suferit enorm în ultimul timp, o posibilă explicație fiind și această lipsă de comunicare. Pentru orice se întâmplă rău într-un spital este acuzat medicul, lucru unic în lume, spune dr. Suciu, președinte al Colegiului Medicilor din Mureș.

Institutul pentru boli cardiovasculare şi transplant din Tg-Mureş este, de peste 20 de ani, un centru de excelenţă în chirurgia cardiovasculară. Zeci de oameni primesc aici o inimă nouă în fiecare an şi sute de copii care se nasc cu malformaţii congenitale primesc o şansă la viaţă. În acest lucru constă de fapt unicitatea acestui centru.

O emisiune realizată de Veronica Ilie