Vă invităm vineri, 18 septembrie, să fiți alături de noi pe frecvențele Radio România Regional la relansarea emisiunii România de nota 10! Vă propunem un nou format în care, indiferent în ce colț al țării vom călători, să descoperim împreună o Românie specială, cu oameni speciali.
În prima ediția a emisiunii, vom sta de vorbă cu oameni deosebiți care prin ideile și inițiativele lor fac ca lucrurile să se întâmple, oferind inspirație celor din jur.
Pentru început, ne-am dat întâlnire cu Laura Sgârcitu, CSR Manager Junior Achievement (JA) România, care ne va povesti cum schimbă această organizație educația din România, ce fel de programe oferă elevilor și profesorilor din România și de ce este nevoie de educație learning by doing în școli.
Și pentru că faptele vorbesc cel mai bine când este vorba de rezultate, haideți să facem cunoștință cu elevi și profesori care s-au remarcat prin inițiative și proiecte deosebite și să aflăm cum arată, în viziunea lor, România de nota 10!
Valentin Bucur este elev la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București și anul acesta a fost pentru el unul special, pentru că a descoperit, prin programele JA, antreprenoriatul social. Împreună cu patru colegi, Valentin a concurat în finala globală a competiției Social Innovation Relay cu echipe din alte 6 țări de pe glob (Bulgaria, China, India, Olanda, Singapore și Spania). Echipa din România s-a clasat pe locul II cu proiectul Best Buddy, o aplicație pentru smartphone care vine în ajutorul persoanelor care suferă de depresie sau anxietate. Cum? Aflați chiar de la el în emisiunea România de nota 10!
Tot atunci, vă invităm să ne însoțiți la Constanța, să-l cunoaștem pe Andrei Burghelia, elev la Colegiul Tehnologic Virgil Madgearu și unul dintre cei mai tineri antreprenori români. La doar 17 ani, Andrei a înființat primul serviciu de curierat pe bicicletă din Constanța, Velocurier. Oportunitatea a venit odată cu competiția JA Compania anului 2014, în care echipa lui Andrei a câștigat premiul pentru „cel mai bun plan de afaceri”.
Prima ediție a emisiunii România de nota 10! va aduce în atenția publicului și inițiativele unor profesori inimoși, care lucrează zi de zi pentru a aduce schimbarea în sistemul educațional din România. Vom vorbi cu doamna Alina Boca, cadru didactic la Liceul Tehnologic Special Pentru Deficiențe de Auz din Cluj. Elevii de aici s-au implicat anul trecut în programul ”Vreau să știu”, ce a cuprins activități educaționale de orientare profesională pentru 200 de liceeni înscriși în liceele speciale din țară.
Și pentru că mediul digital oferă din ce în ce mai multe oportunități și instrumente ce înlesnesc procesul de învățare, am invitat-o pe doamna Daniela Orășanu, cadru didactic la Colegiul Tehnic de Căi Ferate Unirea din Pașcani, să ne vorbească despre Google for Education, un proiect ambițios ce oferă profesorilor și elevilor acces gratuit la tehnologie și training în utilizarea instrumentelor online.
Despre toate acestea, vom sta de vorbă vineri, 18 septembrie, la Radio România Regional!