Radio Reșița: Bogdan Piperiu, pictorul mistic din Germania

0

„Are o modestie ascunsă sub deviza că a fi modern nu înseamnă a fi ostentativ.”

Născut la 103 de ani după Constantin Brâncuşi, pe 19 februarie 1979, la Reşiţa, Caraş-Severin, despre invitatul nostru Bogdan Piperiu, criticul de artă Adrian Stepan afirmă: “Un pictor care în plină putere de creaţie, sub patruzeci de ani, dovedeşte nu numai stăpânirea meşteşugului ci, dovedeşte capacitatea de a-şi concretiza gândurile în fiecare lucrare în parte! Are ceva ce nu au foarte mulţi dintre plasticienii noştri. Are o modestie ascunsă sub deviza că a fi modern nu înseamnă a fi ostentativ.”

“Nu am pus punct vieții din România. Nu am pus nici măcar virgulă. Am pus o eventuală paranteză. E drept că ne dorim să ne întoarcem în România mai curând și mai des decât este posibil, însă șederea noastră în Germania este, sau de fapt a fost de la bun început gândită pentru o perioadă limitată. Așa, ca un contract mai permisiv. Nu pot spune acum cât anume înseamnă această perioadă. Poate însemna luni sau ani, însă cu siguranță ne vom întoarce cât mai repede. Sigur, sunt mulți factori care condiționează asta, atât în România cât mai ales acum, în Germania. Lucrurile încep să se “lege” frumos și ar fi păcat să nu dăm atenția cuvenită acestora. Viața în Germania nu am luat-o de la zero. Am văzut-o mai degrabă ca un “punct de lucru”, spune Bogdan.

Ca să ilustrez cât mai plastic acest lucru vă voi povesti cum în primele luni, poate chiar în prima jumătate de an, făcându-mi un atelier într-una din pivnițele casei unde locuim, mi-am creat un univers al meu, românesc. Pur și greu. Consistent şi solid. Atât cât se poate de solid la peste 1400 de kilometrii distanţă de casă. Era ritualic chiar ca la intrarea în atelier, zilnic, să pornesc laptop-ul și să las să “curgă” în modul de repetare minunata Rapsodie Română a lui Enescu, cu Celibidache la pupitru, din ’78. Cunoșteam chiar și când urmează să tușească cineva din sală.“Ruptura” asta m-a făcut să mă reîntorc și să aprofundez tot ce înseamnă valoare și comoară a nației românești. M-am reîntors de data asta mult mai atent la “Cantafabule”, la “Cocoșii negri” ale acelorași Phoenix, cocoși negri ce nu sunt de fapt decât o versiune mai modernă a “Zorilor”…cu adânci rădăcini în folclorul Dacic…sau în ce ne-a mai rămas de la străbuni, m-am reîntors la Densușianu, la preistorie, la legende și la mitologia românească cu ale sale minunate și unice personaje și legende. Aveam nevoie de un punct de ancorare. De identitate. Mi-am regăsit-o astfel și odată redobândită am știut cine sunt. De aici mi s-a “tras” o întreagă serie de lucrări ce le-am adunat într-o expoziție conceptuală numită inițialm “Dumnezei”. La plural. Precreștini. Păsări măiastre, păduri fermecate, tărâmuri ascunse, solomonari și ierburi ale fiarelor, toate într-o manieră modernă, abstractă, însă odată citind titlurile lucrărilor realizezi brusc că sunt foarte concrete și la obiect. Ba chiar le găsești surprinzător de figurative.

Ultimele expoziții personale atât din România cât și din Germania le-am numit altfel, dar în aceași notă: “Xplore Mystic Abstrakt”. Conceptul de “Dumnezei, mai mulți și precreștini” era mai greu de explicat și înțeles. Presa din Tuttlingen m-a numit chiar “pictorul mistic”. Minunat. Mi-a plăcut și onorat ideea. Expozițiile se leagă așadar între ele. De la una la alta. Cuvântul magic este “conexiune”. Contează enorm ce expui și unde, dar mai ales să o faci! Să fii vizibil. Până acum cele din Germania au fost toate niște reușite, din toate punctele de vedere, spune Bogdan Piperiu.
În orice caz, am îndrăzneala să scriu că Bogdan Piperiu, la vârsta pe care o are, sub patruzeci de ani, este un pictor definit, stăpân pe ceea ce face și care știe ce are de spus mai ales de acum înainte. Ne-a spus foarte puțin până acum. Este omul surprizelor. Și mai puțin eu, dar cei care vor trăi peste vreo zece ani vor auzi despre Bogan Piperiu așa cum s-a auzit despre mulți alții în perioada în care apărea seculul XX sub directia lui Dan Hăulică. Este un pictor definit. Este tot ce pot să spun deși despre fiecare lucrare se poate vorbi cel puțin o oră.”

Despre Bogdan Piperiu se poate vorbi mult. Și nu numai mult ci și foarte frumos! Asta datorită lucrărilor unui pictor care în plină putere de creație, sub patruzeci de ani, dovedește nu numai stăpânirea meșteșugului ci dovedește capacitatea de a-și concretiza gândurile în fiecare lucrare în parte!

Are ceva ce nu au foarte mulți dintre plasticienii noștri. Are o modestie ascunsă sub deviza că a fi modern nu înseamnă a fi ostentativ, mai spune despre Bogdan criticul de artă, Adrian Stepan.

Constanța: Doina Caramzulescu, vocea și spiritul Radio Vacanța

0

Nici o vară fără Radio Vacanța, așa încât în emisiunea România de nota 10 din această săptămână, vă invităm să o cunoașteți pe cea care a fost numită „Doamna Radio Vacanța” – Doina Caramzulescu, jurnalista cu vocea inconfundabilă care ne aduce atâta bucurie pe undele radio dar mai presus de toate, ne dăruia un sentiment de libertate după care tânjeam cu toții în perioada comunistă.

”Nu ştiu, pentru mine era o fericire să mă apropii de microfon, în primul rând pentru că eram fericită că pot să vorbesc la microfon. Şi încercam întotdeauna să găsesc un cuvânt frumos pentru toată lumea. Mai mult decât atât, mi-a plăcut atât de mult Radio Vacanţa încât nu m-am limitat numai la emisiunile în limba engleză, m-am implicat în tot ce mă puteam implica. Iar faptul că veneau oameni, veneau fetiţe de liceu şi-mi cereau autografe, pentru mine era o bucurie nemaipomenită. Asta reprezenta adevărata satisfacţie. Radio Vacanța era unic, transmitea în cinci limbi străine“, spune Doina Caramzulescu.

Veți afla mărturisiri interesante și pline de nostalgie ale unei jurnaliste îndrăgostite de profesia ei și care a iubit nespus publicul și munca la microfonul acestui post de radio unicat în Europa- Radio Vacanța. Pentru epoca respectivă, era un post de radio inedit: se asculta muzică străină la care altfel publicul nu avea acces iar știrile erau redactate și prezentate în cinci limbi străine.

La început, a vrut să devină actriță dar destinul Doinei Caramzulescu a pregătit altceva pentru ea. Era în clasa a IX-a când a recitat Scrisoarea a III a de Mihai Eminescu şi a înţeles că are darul oratoriei.

„Se pare că am citit-o atât de bine, cu atâta suflet, cu atâta pathos, încât toată clasa a tăcut din gură. Şi atunci mi-a venit mie ideea să mă fac actriţă. Bine că nu m-am făcut că nu aş fi avut talent. Am dat la teatru şi am căzut cu surle şi trâmbiţe şi sunt fericită că am căzut… (…) Am făcut eu socoteala ce ştiu să fac şi am dat la engleză. (…) Eu sunt convinsă că există un destin pentru fiecare, cu bune şi cu rele şi că ceea ce ne este dat, asta aveam!“, crede Doina Caramzulescu.

După ce a terminat studiile, a ajuns la radio, la secția de limbi străine, iar la 22 de ani începea să scrie istorie la Radio Vacanța – brand jurnalistic care în această vară împlinește 50 de ani de la înființare.

Radio Iași: Poeme pe vase de Cucuteni

0

Ediția de astăzi, a emisiunii „România de nota 10”, vă invită într-un loc minunat, ușor de găsit pe harta turistică și culturală – Cucuteni. Din acest sat plin de mistere, care a dat numele faimoasei culturi neolitice, este și interlocutoarea noastră – Ionela Sandrina Mihuleac, unul dintre puținii artiști care realizează obiecte din ceramică în stilul Cucuteni.

A absolvit Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, după care a urmat cursurile masterale din cadrul Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Iași, si al Asociației Meșterilor Populari din Moldova. De asemenea, a fondat Asociația „Ars Continua” ‚ al carei scop este promovarea culturii neolitice în lume.

De mai bine de zece ani, în fiecare vară, organizează la Cucuteni Simpozionul Internațional de Arte Vizuale „Human”, care în timp s-a transformat  într-o adevărată sărbătoare a satului. Fiecare ediție reunește artiști din țară și de peste hotare, alături de copii din zonă, curioși sa învețe modelarea lutului.

Tot în acest spațiu, Ionela Sandrina Mihuleac a înființat un Atelier de creație, care a luat numele unei expozitii personale „Pamântul care cânta”.

Aici este universul său unde „se joaca”cu lutul,  respectând  tehnica neolitică specială de modelare si pictare a vaselor.

Portofoliul său artistic cuprinde numeroase expozitii personale și de grup, manifestări culturale, tărguri și festivaluri de ceramică.

Creațiile sale au ajuns sa fie expuse și la Vatican, într-o expoziție organizată de Complexul Muzeal Național Moldova Iași. Unele dintre lucrări se regăsesc în colecții private din România, Franța, Germania, Grecia sau Italia.

Pe lăngă ceramica de Cucuteni, pictură și sculptură, artista se exprimă și prin intermediul cuvântului scris. Poemele sale au fost adunate în paginile cărtii „Cutii pentru fluturi”.

Pentru Ionela Sandrina Mihuleac,  Cucuteni e locul magic, care in fiecare clipă o inspiră, ii dă o nouă energie, pentru a-și scrie poemele, fie în propriul jurnal, fie pe vase cucuteniene.

O emisiune de Natalia Maxim

Radio Oltenia Craiova: In Memoriam Bojko Stanković: “Eu nu trăiesc într-o țară, ci în limba română!”

0

La emisiunea “România de nota 10” aducem în prim-plan personalitățile fără de care România nu ar putea să facă pași înainte și să devină o țară de nota 10.

Poveștile acestor oameni de nota 10, care s-au dăruit acestui neam și de dincolo de fruntariile țării, cum este cazul de astăzi, sunt cele care resuscitează periodic speranțele unei națiuni greu încercate de capriciile istoriei.

Bojko Stanković a fost un om de excepție care a luptat întreaga sa viață pentru apărarea drepturilor comunității românești din Timocul Sârbesc, o personalitate puternică, entuziastă și tenace care s-a dedicat definitiv păstrării și promovării valorilor românești la sud de Dunăre.

Vicepreședinte al Consiliului Românilor de Pretutindeni, Bojko Stanković a declarat mereu că el nu locuiește într-o țară, ci în limba română, pe care a prețuit-o ca puțini alții și pe care a făcut eforturi neobosite să o introducă în mai multe școli din Zajećar frecventate de copiii celor cu rădăcini românești.

Pe 20 iunie, Bojko Stanković a venit la Craiova și s-a oprit la Radio Oltenia, unde a oferit un interviu pentru rubrica “Diaspora”. Toate planurile ambițioase dezvăluite cu acea ocazie aveau să fie însă frânte în urmă cu câteva zile. Un tragic accident de mașină lângă Caransebeș l-a răpit dintre noi pe cel mai fervent susținător al drepturilor românilor din Serbia.

Moștenirea lăsată în urmă nu poate însă să se stingă odată cu dispariția fizică a lui Bojko Stanković, iar despre o parte dintre extraordinarele reușite ale acestui om excepțional veți afla din interviul pe care vi-l propunem spre audiție, o înregistrare care intră de acum în fonoteca de aur a posturilor Radio România Regional.

Dumnezeu să aibă în pază sufletul mare al lui Bojko Stanković!

Radio Timişoara: Vraja orchestrei Lupus Dacus

0

Maria Luisa Sâpcu, răsfăţata Issa, face parte, la doar 10 ani, dintr-o poveste învăluită în muzici medievale, vechi de secole. Issa e un personaj important în desfăşurarea de energie, istorie, magie, de multe ori, pe care o rostogoleşte, pe scenă, formaţia Lupus Dacus.

În loc de jucării, Issa, s-a pomenit printre instrumentele părinţilor, muzicieni la rândul lor. Le-a cercetat, le-a încercat, în joacă, iar acum, dacă o întrebi la câte instrumente ştie să cânte, îţi răspunde ştrengăreşte: “la multe”. Adevărul e că, fiind multiinstrumentistă, îi sunt prietene la cataramă: tamburina, tobele, rainstick-ul, timpanul, tilinca, tulnicul, fluierele…

Statutul de vedetă îl tratează firesc: ”În Lupus Dacus am învăţat să scap de emoţii… Lupus Dacus înseamnă pentru mine o poveste cu prinţi şi prinţese, cavaleri şi trubaduri. Ador să merg în turnee!”

La 10 ani, prinţesa blondă cu ochi albaştri are grijă să-i ţină pe trubadurii din formaţie, sub vrajă…Vraja care adus-o şi pe ea pe scenă.

Andrei Moţ, manager şi percuţionist în orchestra Lupus Dacus:

“Proiectul nostru medieval-simfonic, este la ora aceasta, cel mai amplu spectacol de muzică medievală, cavalerism, turniruri, jonglerii/dansuri cu foc, dansuri medievale şi poeme istorice, din ţara noastră. Am muncit enorm la acest proiect pe care îl tot dezvoltăm. Durata unui astfel de spectacol depaşeşte 2 ore şi colaborăm, ca într-o familie frumoasă, cu Paladinii de Terra Medies şi formaţia pirotehnică Fire Dream. Orchestra Lupus Dacus este compusă din  muzicieni de la Opera Naţională Română din Timişoara şi Filarmonica de Stat “Banatul” din Timişoara, dirijor Cosmin Hărşian, lect.univ.dr. la Facultatea de Muzică din Timişoara. Orchestraţiile au fost făcute de regretatul prof.univ.dr. Dumitru Sâpcu de la Facultatea de Muzică din Iaşi. Compoziţiile aparţin formaţiei Lupus Dacus.

Un moment important şi aşteptat de toţi va fi concertul de muzică medievală  pe care îl vor susţine la Ateneul Roman în 19 noiembrie.

Radio Cluj: Informatica – provocare şi creativitate

0

Clujeanul George Alexandru Râpeanu este proaspăt absolvent al clasei a VIII-a şi membru în lotul restrâns al României la informatică.

Este un copil foarte deştept care a înteles, poate prea curând, că pasiunea cere timp şi concentrare. Un adolescent care găseşte plăcere în fiecare problemă de informatică ce îl provoacă prin dificultatea ei. 

George Alexandru Râpeanu este elev la Colegiul Naţional Emil Racoviţă din Cluj Napoca şi a obţinut anul acesta medalia de aur la faza naţională a olimpiadei de informatică ajungând, astfel, în lotul naţional de informatică pentru juniori al României.

Lotul naţional de juniori, după cum bine ştiţi, este compus din cei mai buni 12 elevi din ţară până la clasa a 9-a.

Din lotul naţional, sunt selectaţi cei mai buni elevi care reprezintă România la olimpiadele şi concursurile internaţionale. La aceste selecţii, George Alexandru Râpeanu, a ieşit pe locul 2, la nivel naţional. Primii 4 cei mai buni elevi participă la competiţiile internaţionale.

George va merge în luna septembrie la balcaniadă. Clujeanul este în grup alături de alţi trei elevi din Bucureşti.

Informatica a început să îmi placă din a 6-a când am dat peste o problemă mai grea care mi s-a părut foarte interesantă. Informatica nu e grea. Trebuie doar să creezi un program care să face ceea ce îi comanzi tu să facă.

Informatica e frumoasă, îti dezvoltă creativitatea, iar rezolvarea unor probleme aparent imposibile te provoacă în mod plăcut.

Pentru George Alexandru Râpeanu, a fi membru în lotul restrâns al României înseamnă a fi membrul unui grup de prieteni care se provoacă reciproc, într-un sens bun, care se ajută, rezolvă probleme împreună şi colaborează permanent; şi nu doar cei mici între ei, ci şi seniorii sunt deschişi şi pregătiţi să ofere ajutor.

Ucrainienii şi ruşii sunt cei mai bine pregătiti dintre participanţii la Balcaniadă, dar George nu se teme de ei, ci aşteaptă cu braţele deschise să trăiască o nouă experienţă.

George Alexandru Râpeanu şi-a dorit, încă de la început, să ajungă printre cei mai buni. Pentru asta a avut nevoie de ajutor. După câteva încercări a ajuns la Petru Trâmbiţaş, student clujean care a creat în urmă cu doi ani un centru de pregătire pentru bacalaureat şi pentru excelenţă la matematică şi informatică.

Asociaţia LearnHouse a fost fondată în Cluj-Napoca de 3 tineri cu iniţiativă, studenţi şi doctoranzi la Matematică şi Informatică, foşti olimpici în timpul anilor de liceu, cu experienţă de internship la companii de renume, precum Google sau Facebook. Dorindu-şi să contribuie realmente la îmbunătăţirea situaţiei educaţionale din România, cei 3 au setat ţelul LearnHouse ca fiind acela de a le oferi tinerilor elevi  de clasele 5-12, pregătire la matematică şi informatică personalizată, adaptată nevoilor, nivelului de cunoştinţe şi modului lor de înţelegere.

Clujul nu a mai avut elev la Balcaniadă din 2011, a spus Petru, iar George este un elev bun cu care trebuie să ne mândrim.

George se relaxează rezolvând probleme la informatică, dar îşi face timp şi pentru prieteni.

Bucureşti FM: Investeşte în educaţie! Investeşte în creativitate!

1

Libertate în gândire, aripi deschise spre creativitate, idei care pot schimba lumea, sunt prezente în România noastră de nota 10 pe care nu încetăm să o proiectăm plini de încredere şi speranţă.

De curând, am participat la un eveniment adresat tinerilor care care doresc să transforme o idee de afacere într-un proiect pilot.  Este ceea ce se cheamă un start-up. Anul acesta, din peste 150 de echipe selectate, au ajuns în finala națională 35 de proiecte pilot, prezentate în faţa publicului la Gala Junior Achievement  Compania Anului – cea mai mare competiție europeană de antreprenoriat pentru elevi și studenţi.
Tinerii au concurat pentru premii nationale și burse de participare la finalele europene:

•    JA European Company of the Year 2017, Bruxelles, Belgia, care va avea loc între 11 – 13 iulie 2017 – pentru secțiunea elevi;
•    JA Europe Enterprise Challenge 2017, Helsinki, Finlanda, care a avut loc între 28-30 iunie 2017 – pentru secțiunea studenți.

Anul trecut, România a fost vedeta celor doua competiţii anuale internaţionale:

  • la JA Europe Enterprise Challenge 2016 (secțiunea studenți), echipa ţării noastre a câştigat marele premiu pentru dezvoltarea unei prize inteligente care împiedică alimentarea cu energie electrică a diferitelor aparate atunci când acestea sunt în stand-by,
  • cea de-a doua recunoaştere a inteligenţei şi creativităţii spiritului antreprenorial a fost la Gala JA European Company of the Year 2016 prin acordarea premiului de excelență în IT la (secțiunea elevi), pentru dezvoltarea unor ochelari inteligenți care ajută nevăzătorii sau persoanele cu deficiență mare de vedere să se integreze mai ușor în mediul înconjurător.

Vă invit să rămâneţi în spaţiul României de nota 10, unde vom sta  de  vorbă cu organizatorii evenimentului şi cu tineri ale căror idei puse în valoare, au fost selectate pentru etapa finală şi chiar pentru premiere la cea mai mare competiție europeană de antreprenoriat pentru elevi și studenţi.

Investeşte în educaţie! Investeşte în creativitate!

Este tema propusă în această ediţie a emisiunii noastre, realizată la Gala JA Hall of Flame  2017.

Despre cum se realizează selecţia acestor proiecte antreprenoriale pilot, care sunt principalele domenii de interes şi ce a a dus nou competiţia din acest an, aflăm de la Dna Ştefania Pop, director executiv al organizaţiei Junior Achievement România.

Gala JA Hall of Fame – Investește în educație!®, ediţia a VII-a, a reunit peste 600 de elevi, studenţi, profesori, reprezentanţi ai companiilor şi ai instituţiilor publice din România,  care se implică active în programe educaţionale.

Premiul 1, la categoria elevi, pentru cea mai bună Companie a Anului, a fost acordat  echipei de la Liceul Teoretic Octavian C. Tăslăuanu din Topliţa, Harghita, pentru invenţia numită Find me anywhere.

Pe Locul 2 s-a situat proiectul V-tech al echipei de la Colegiul Economic A.D. Xenopol, Bucuresti – Un produs de iluminat, GreenLight care funcţioneză pe bază de energie solară captată cu un panou fotovoltaic.

Locul 3 a fost acordat proiectului Colorax. Echipa de la Liceul Teoretic Al. I. Cuza din Bucureşti propune un model de bijuterii inedit, cu cristale din bismut, având integrate cipuri care comunică cu telefonul mobil. Se pot accesa diferite aplicaţii – muzică, internet sau poţi localiza un anumit obiectiv.

Tot la categoria elevi au fost acordate două  PREMII SPECIALE la secţiunea Investment in Agribusiness pentru:

  • Compania Oua preţioase, de la Lic teoretic nr. 1 din Salonta. Compania îşi propune să comercializeze ouă care provin de la cea mai echilibrată rasă de găini ouătoare Hy- Line Brown, grupul ţintă vizat fiind copii.
  • Compania Grape Junior de la Colegiul Agricol Dimitrie Cantemir din Huşi, care propune mai multe sortimente dint-un magiun de struguri, 100% natural cu nuci, scorţişoară sau migdale.

La Gala JA Hall of Flame – Investeşte în educaţie, premiile acordate în competiţia COMPANIA ANULUI 2017 la categoria studenţi  au fost:

  1. Compania InstaHouse, pentru o platform on-line care pune în legătură oamenii, care au nevoie de servicii de curăţenie, cu agenţi locali de încredere. Echipa InstaHouse vrea să înlocuiască procesul greoi şi lung de a găsi o menajeră cu efectuarea unei comenzi simple, în doar 3 minute.
  1. Compania DeliverMe, tot pentru un serviciu on-line, prin intermediul căruia orice persoană îşi va putea face cumpărăturile de la orice supermarket local, partener.
  1. Compania Save Art, pentru o idee care constă în recondiţionarea mobile vechi, mâncată de carii, ştearsă, deteriorate, dar care se întoarce la client frumoasă, elegantă, cu un aspect mult îmbunătăţit.

Tot în această ediţie a emsiunii,  aflăm de la George Dumitru cum poţi deveni, la vârsta studenţiei, un antreprenor plin de încredere, cu o afacere care a crescut de la an la an. El face ţesturi pentu pâine pe vatră. Ţestul este un cuptor arhaic mobil pentru copt pâinea.

JA Compania anului, organizat Junior Achievement, este un eveniment internaţional prestigios, dedicat recunoaşterii rolului important pe care îl au elevii, studenții şi profesorii, implicați în programe internaționale educaționale de tip learning by doing, precum și a liderilor, managerilor sau antreprenorilor care își aduc contribuția la dezvoltarea legăturii dintre comunitatea academică și cea economică în România.

Dacă vrei să trăieşti într-o Românie de nota 10, Investeşte în Educaţie!

Sunt Camelia Teodosiu şi vă invit să ascultaţi o emisiune în care tineri plini de iniţiativă, inventivitate şi idei creative construiesc o Românie de nota 10.

 

Metropolitan Life și Junior Achievement oferă elevilor de gimnaziu acces la activități de educație economică și financiară, pentru al doilea an consecutiv

0
  • 4 000 de elevi de gimnaziu vor beneficia gratuit, pe parcursul anului 2017, de activități la clasă și de interacțiunea cu voluntarii companiei

Junior Achievement (JA) România și Metropolitan Life continuă implementarea programului european Life Changer (Schimbăm vieți), prin intermediul Fundației MetLife. Anul acesta, 4.000 de elevi cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani urmează să dobândească noțiuni financiare și economice de bază.

În urma desfășurării etapei de activități la clasă, susținute de profesori și consultanți voluntari Metropolitan Life,  programul european Life Changer (Schimbăm Vieți) continuă în lunile de vară, cu noi contexte de învățare. În cadrul acestuia, cei mici pot deprinde noțiuni financiare elementare, utile atunci când pleacă în vacanță alături de familie sau pe cont propriu, în excursii și tabere. Prin formatul său, programul încurajează activități despre venituri, buget sau risc financiar, prin furnizarea unui kit educațional gratuit și oportunitatea de a lucra alături de consultanți ai companiei Metropolitan Life, în calitate de voluntari.

„Lunile de vară sunt pentru relaxare și pentru petrecerea timpului liber în familie, însă pot fi un bun prilej pentru realizarea unor activități interactive, care să contribuie la dezvoltarea personală a copilului. Programul Life Changer este un exemplu foarte bun despre cum putem facilita și eficientiza educația financiară, încă din anii de gimnaziu, astfel încât copiii să poată înțelege și asimila cunoștințele necesare pentru a deveni adulți pregătiți și independenți financiar”, spune Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life.

În anul 2016, 3.000 de elevi din 20 de localități au parcurs cu succes activitățile la clasă din cadrul programului Life Changer (Schimbăm vieți). Peste 70% dintre ei au declarat la final că au devenit și mai preocupați de viitorul lor profesional și financiar. Activitățile propuse oferă elevilor posibilitatea de a exersa situații în care trebuie să administreze un buget, să prioritizeze cheltuieli, să analizeze situații de risc financiar și să identifice metode de gestionare a acestora.

„Programul «Schimbăm vieți» este un real succes la nivel european și ne bucurăm să continuăm, alături de partenerul nostru, Metropolitan Life, demersurile pentru a le oferi ocazia elevilor români să acumuleze abilități cheie care vor duce la dezvoltarea încrederii în propriile alegeri în viață” declară Ștefania Popp, CEO Junior Achievement România.

Programul Life Changer (Schimbăm vieți) se desfășoară, prin rețeaua de organizații Junior Achievement, în 15 țări europene[1], care a implicat în 2016 peste 26.000 de elevi și consultanță din partea a peste 750 de voluntari.

Dezvoltarea programului se bazează pe o tradiție de 37 de ani de colaborare constantă între Junior Achievement și MetLife, grupul din care face parte Metropolitan Life la nivel global. Parteneriatul promovează incluziunea financiară a tinerei generații prin dezvoltarea abilităților necesare pentru integrarea pe piața muncii și prin crearea premiselor pentru o viață independentă financiar.

 

 

[1] Bulgaria, Cipru, Cehia, Franța, Grecia, Irlanda, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Spania, Turcia, Ungaria

665 de elevi din șapte județe au studiat gratuit educație rutieră la clasă prin programul „Drum sigur – ABCdar rutier”

0

Junior Achievement (JA) România și Holcim România au desfășurat, în perioada octombrie 2016-iunie 2017, a doua ediție a proiectului educațional „Drum sigur – ABCdar rutier, dezvoltat pe baza programei de educație rutieră elaborată de Ministerul Educației și Cercetării Științifice în anul 2015, la care au participat elevi din 13 localități preponderent rurale și mic urbane.

665 de elevi din 30 de clase a III-a și a IV-a au beneficiatde un pachet de cursuri derulate la clasă  și de un kit educațional suport ce susțin învățarea practică și formarea unui comportament preventiv în trafic.

Prin intermediul setului de materiale dedicate – ce include ghidul profesorului, manualul pentru elev, auxiliare și DVD-uri educaționale – clasele participante au abordat teme privind deplasarea sigură pe drumurile publice, respectarea regulilor de circulație și adoptarea unui comportament preventiv, identificarea semnelor rutiere și a normelor de conduită în mijloacele de transport public și eventualele consecinţe ale nerespectării acestora.

În dezvoltarea temelor, alături de profesori, la clasă au fost implicați polițiști rutieri, dar și 41 de consultanţi voluntari ai companiei Holcim România, care au împărtășit elevilor sfaturi practice pentru a fi în siguranță pe drumurile publice sau la locul de joacă.

 „Siguranța este una dintre valorile noastre de bază și constituie un pilon principal al strategiei Holcim România. Punem accent pe securitate atât în cadrul operațiunilor noastre, cât și în cadrul comunităților în care ne desfășurăm activitatea, și mă bucură
implicarea într-un număr atât de mare a colegilor mei în cadrul acestui proiect.

Prin programul de educație în comunitățile locale Drum Sigur – ABCdar rutier, ne dorim ca elevii să dobândească cunoștințe utile în ceea ce privește gestionarea corectă a situațiilor de risc rutier și să își asume astfel rolul de promotori ai comportamentului preventiv în trafic, pentru ei și pentru cei din jurul lor.”, a declarat Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabilă Holcim România.

Ținând cont de specificul rutier al localităților participante la program, temele cu cel mai mare impact în rândul elevilor au fost cele referitoare la deplasarea în condiții speciale de drum și la deplasarea cu mijloacele de transport în comun, respectiv cu microbuzul școlar.

La finalul programului, 74% dintre elevi au identificat vestimentația reflectorizantă ca fiind un mijloc foarte eficient pentru prevenirea riscurilor rutiere.

 „Impactul pe care acest program l-a avut asupra elevilor a fost unul pozitiv. Deoarece deplasarea elevilor spre școală și de la școală spre casă se realizează cu ajutorul microbuzului școlar, iar cadrele didactice trebuie să supravegheze, prin rotație, fluxul elevilor, aș putea spune că elevii și-au însușit regulile de bază dezbătute în cadrul acestei activități, ajungând să corecteze comportamentele necorespunzătoare ale colegilor prin observații verbale.“ – Petruța Drăgan, Școala Gimnazială Nr.1, Valea Mare-Pravăț, Argeș

Programul este dezvoltat pe baza programei de educație rutieră elaborată în 2015 de Ministerul Educației și Cercetării Științifice și susține Strategia Națională pentru Siguranța Rutieră adoptată în 2016, care prevede întărirea rolului educației și al campaniilor de sensibilizare și conștientizare.

La programul Drum sigur – ABCdar rutier au participat în acest an 16 școli din localitățile: Câmpulung, Cetățeni, Stâlpeni, Stoenești, Valea Mare-Pravăț (Argeș), Aleșd (Bihor), Brașov (Brașov), Cluj-Napoca, Turda (Cluj), Tărtășești, Voinești (Dâmbovița), Chitila (Ilfov), Timișoara (Timiș).

În cele două ediții ale programului, peste 1.200 de elevi au beneficiat de educație pentru prevenirea riscurilor rutiere.

Radio Mureș: Performanţe deosebite pentru şahul românesc

0

„Ideile îndrăzneţe sunt precum pionii de şah care înaintează; pot fi înfrânţi, dar stau la baza unui joc câştigat”, spunea ilustrul gânditor Goethe.                                                 Vă invităm să faceţi cunoştinţă cu profesorul de şah Baratosi Iosif Gavril şi cu maestrul internaţional de şah Baratosi Daniel. Unchi şi nepot, cei doi au reuşit, prin munca în echipă, să obţină performanţe deosebite în şah, sub îndrumarea lor, numeroşi elevi devenind campioni naţionali şi chiar mondiali la „sportul minţii”. la „sportul minţii”.

Barátosi Iosif-Gavril s-a născut în Tîrgu-Mureş şi a urmat studiile de educaţie fizică şi sport la I.E.F.S.Bucureşti, acestea fiind completate apoi, la Universitatea “Babeş- Bolyai din Cluj-Napoca. A obţinut a doua specializare în şah în anul 1990 prin examene date la Federaţia Română de Şah şi I.E.F.S. A predat şi predă şi astăzi şahul în şcoli generale şi grădiniţe. În anul 1996 a intrat, prin concurs, la Clubul Sportiv Şcolar din Tîrgu-Mureş. După ani de muncă, în care a acumulat experienţă, au venit şi rezultatele, atât pe plan naţional cât şi internaţional.           Baratosi Iosif le recomandă părinţilor şă-şi înscrie copiii la şah încă de la vârsta de 5 ani, mai ales că pregătirea oferită la Clubul Sportiv Şcolar este gratuită. De prima partidă de şah, domul profesor îşi aminteşte cu drag, tainele acestui sport le-a deprins de la fraţii mai mari.

Mureşeanul Baratosi Iosif Gavril a fost pasionat de sport din copilărie şi, chiar dacă la început iubea atletismul, pe parcurs s-a îndrăgostit iremediabil de şah. Pasiunea s-a transformat în meserie, iar în prezent activează ca antrenor la Clubul Sportiv Şcolar Tîrgu-Mureş. Domnul profesor susţine că este necesar acel talent cu care ne naştem, însă performanţele se dobândesc doar prin muncă asiduă.

După zeci de ani de pregătiri cu multă perseverenţă şi pasiune, rezultatele au început să apară.

În anul 2006 elevul Bălăceanu Alexandru devenea campion national la dezlegări, însă cea mai mare performanţă din cariera domnului profesor Baratosi a fost obţinută prin elevul Ognean Mihnea Ionuţ, care, la doar 7 ani, pe atunci, a devenit campion mondial la Campionatele Mondiale Şcolare din 2011, organizate în Cracovia. Talentul micuţului reghinean  Ionuţ Ognean a fost şlefuit cu măiestrie de antrenorul său, acesta reuşind să obţină medalia de argint, doi ani mai târziu, la Campionatele Mondiale din Grecia şi medialia de bronz, anul acesta, la Campionatele Mondiale de Şah, desfăşurate în perioada 21-30 aprilie în România, la Iaşi. În detrimentul unui drum presărat cu performanţe personale în şah, iată de ce Baratosi Iosif alege să îi înveţe pe copii să dezlege misterul celor 64 de pătrăţele de pe tabla de şah.

Practicarea şahului de performanţă impune multe sacrificii, devenind chiar un mod de viaţă. Pentru a obţine performanţele dorite e nevoie de susţinere financiară constantă. Există şi posibilitatea introducerii şahului ca materie şcolară, însă acest drum este unul anevoios, ne asigură profesorul Baratosi Iosif.

Baratosi Daniel deţine titlul de maestru internaţional la şah, este multiplu campion şi vicecampion naţional şi are o experienţă de peste cinci ani în domeniul antrenoriatului. Despre începuturile sale în şah ne-a povestit mai multe în interviul realizat la Clubul Şcolar Sportiv Târgu-Mureş. Viaţa jucătorului de şah este una plină de satisfacţii, dar şi de invidii.

Depăşirea obstacolelor, depinde de multe ori de pregătirea mentală a jucătorului. Dacă eşti instruit bine, poţi ajunge maestru internaţional la şah. Uneori câştigi, alteori înveţi, ne spune din proprie experienţă, maestrul international Baratosi Daniel.

Calendarul competiţiilor de şah pe 2017 este unul foarte încărcat şi atent planificat, şahiştii din Tîrgu-Mureş fiind înscrişi în cursa pentru câştigarea cât mai multor trofee.