Bucureşti FM: Parteneriate stabile și relevante pentru o Românie de nota 10

0

România de nota 10 se construieşte odată cu noi înşine şi cu tot ce “ţine de noi” prin implicarea şi promovarea valorilor educaţionale, culturale, politico-administrative…elemente care constituie fundamente puternice pentru dezvoltarea democraţiei unui stat de drept.

În scopul creării unei platforme de dialog continuu, Asociația “Ține de Noi” împreună cu Fundația Hanns Seidel – România au propus un proiect prin care își doresc să stabilească posibile formule de cooperare, proiecte comune și legături între membrii societății civile.

Astfel, au fost compilate planurile unui număr important de ONG-uri, relevante la nivel național, iar la cerere documentul poate fi partajat către persoanele interesate, cu condiția să fi oferit informații utile despre propria organizație, în cadrul acestui plan.

De asemenea, Răzvan Orăşanu, Preşedintele  Asociației “Ține de Noi” caută parteneriate stabile și relevante cu scopul de a identifica zone comune pentru proiectele de interes ale societăţii civile. Asociația “Ține de Noi” este o organizație nouă care își propune să creeze comunități active în domeniul politicilor publice economice, educaționale și în domeniul energiei și constituirea unui spațiu de dezbatere în societate legat de problemele guvernării României. Obiectivul principal este de a crea în jurul acestei organizații un adevarat laborator de idei orientate spre societate și un nucleu pentru politici publice viitoare.

“Promovăm valorile democratice și euro – atlantice ca o șansă pentru modernizarea României”, ne spune Răzvan Orăşanu, pe care îl prezentăm, în ediţia de azi a emisiunii, ca un vector de imagine pentru o Românie de nota 10.

Răzvan Orăşanu susţine calitatea oamenilor, a proiectelor de valoare, a unui cadru de cooperare în vederea implementării direcţiilor strategice de acţiune în orice domeniu.

Asociaţia „Ţine de Noi”, îşi propune să devină cea mai de încredere platformă, această entitate urmând să fie „o asociaţie de monitorizare a politicilor publice la nivel central, în special a ministerelor-cheie” care „să aducă în timp real o analiză a principalelor politici publice propuse de ministere”.

Pentru cei care nu îl cunosc, şi doresc să afle cine este de fapt Răzvan Orăşanu, Preşedintele Asociaţiei „Ţine de Noi”, adresăm invitaţia de a asculta emisiunea realiztă de Camelia Teodosiu.

 

Radio Constanța: Paul Cojocaru, fondator al terapiei 3C pentru copiii cu autism

0

În această săptămână, la ”România de nota 10” îl cunoaștem pe Paul Cojocaru din Constanța,  cel care a inițiat o terapie specială, prin mișcare, pentru recuperarea copiilor cu autism.

Paul Cojocaru este antrenor de arte marțiale (Qwan Ki Do) și a dezvoltat , de-a lungul ultimilor ani, această modalitate de terapie , la orele de sport, învățând odată cu cei mici. Interesant este faptul că metoda sa are rezultate foarte bune în plan psihomotoriu dar ea nu substituie logopedia sau terapia comportamentală care vizeaza alte deprinderi de abilitati practice specifice.  Numele său, de ”terapie 3C”  vine de la ”conștientizare”, ”coordonare” și  ”concentrare”, cele trei coordonate ale metodei sale de recuperare care a trecut de mult granițele României. Foarte mulți specialiști în terapia autismului din străinătate au auzit de metoda lui Paul Cojocaru și l-au invitat să o prezinte la numeroase conferințe în acest domeniu.Recent, Paul Cojocaru s-a întors din Canada, de la Vancouver, acolo unde aparticipă de mai mulți ani la Festivalul Internațional de Autism.

În prezent, Paul Cojocaru lucrează cu copiii cu autism din Constanța dar și din alte orașe din țară și străinătate și este alături de familiile lor. Se bucură de fiecare progres pe care-l fac și speră să formeze cât mai mulți specialiști care să aplice această terapie. Terapia 3C pentru copiii cu autism este o metodă inovativă care pornește de la ideea  optimistă că în fiecare copil autist există în stare latentă potențialul unui copil normal. Și această terapie tocmai acest lucru încearcă: să descopere potențialul lor și să îi facă să capete mai multă încredere în ei. Cu alte cuvinte, obiectiul terapiei 3C este acela ca un copil autist să devină cât mai mult independent din punct de vedere psihomotric astfel încât să nu mai fie asistat permanent. Terapia 3C construiește la copilul autist comportamente adaptative bazate pe abilități psihomotrice de bază. Copilul va învăța să meargă corect, să alerge, să manipuleze obiecte, să meargă în echilibru pe o bârnă, să schimbe voluntar direcția mersului. Va conștientiza utilitatea mișcărilor învățate și valoarea lor practică. Va conștientiza contextul în care se află și prezența celor din jur. Va învăța ce înseamnă disciplina, va învăța că anumite comportamente nu sunt permise.

Paul Cojocaru susține în întreaga țară nu doar ore de recuperare pentru copiii cu autism dar și cursuri de specializare pentru toți cei care vor să se inițieze într-o astfel de terapie .

Radio Iași: Laura Baban – „Cărțile bune pot schimba lumea”

0

„Laura scrie. Laura călătorește. Laura are un Tic” – așa începe să se prezinte tânăra scriitoare Laura Baban.

Textele ei, scrise mai intâi pe rețelele de socializare, au fost savurate de cititori, apoi, la îndemnul lor, le-a adunat în pagini de carte și astfel au prins viață cele trei volume: „Domnul Tic și alte iubiri de pe Mușatini”, „Domnul Tic și alte iubiri de prin lume” și „Domnul Tic și o iubire până la soare și înapoi”.

Vă intrebați cine este Domnul Tic? Este simpaticul cățel al autoarei,  sursa de inspirație și protagonistul poveștilor sale.

Apariția cărților a fost posibilă, grație prietenilor virtuali, și nu numai, pe care Laura îi numește „Oamenii lui Tic”. Peste 200 de persoane s-au implicat și au susținut financiar realizarea proiectului.

„Esența cărților mele este fericirea. Vorbesc  mult despre fericire, despre bunătate, despre frumosul pe care-l întâlnesc…Am scris despre tot ceea ce mi-a fost mai drag.”- mărturisește scriitoarea.

Laura Baban a absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității „Al.I.Cuza” Iași și cursurile masterale în același domeniu. A cochetat cu scrisul încă de pe băncile facultății la revista „Opinia Studențească”. De asemenea, a beneficiat de programele de studiu „Leonardo da Vinci” și „Erasmus” în Spania.

Pasionată de călătorii, Laura, s-a aflat timp de 33 de zile într-o acțiune inedită de promovare a României pe bicicletă, alături de fotograful Andrei Melinte, prietenul ei și de Tic. Au parcurs împreună peste 1000 de kilometri, iar poveștile, oamenii, locurile, intâmplările – toate se vor regăsi în cea de-a patra carte, numită „Trei pe un tandem’.

O altă experienață de neuitat a Laurei Baban, este cea a voluntariatului în Islanda, despre care a povestit în cel de-al doilea volum „Domnul Tic și alte iubiri de prin lume”.

În prezent, Laura trăieste o nouă aventură, și anume, străbate România, dar și alte țări,  cu rulota.

În drum spre Chișinău, Republica Moldova, a făcut un popas la Radio Iași, pentru a ne spune impresionanta sa poveste de viață.

Radio Oltenia Craiova: Maria Tănase – un simbol al culturii româneşti

0

Între 13 – 17 noiembrie 2017, Craiova a găzduit cea de a 24-a ediție a Festivalului-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc ”Maria Tănase”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj.
Trei seri extraordinare de spectacole-concurs, cu peste 50 de solişti în recital, o expoziţie de costume populare autentice, o sesiune de comunicări cu participare naţională, lansarea mai multor lucrări recent editate de organizatori şi, în plus, numeroase surprize, precum un nou decor, în care a fost integrat şi afişul primei ediţii, din 1969, ori transmisiunile în direct pe diverse canale media – pe scurt, așa a arătat cea de-a 24-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” de la Craiova.

Cea care a avut ideea creării acestui extraordinar proiect cultural este etnomuzicologul Paula Dogăroiu, renumita șlefuitoare de talente, al cărei nume este legat indestructibil de festivalul de la Craiova. În semn de recunoștință pentru tot ceea ce a făcut, de-a lungul timpului, la ediția de anul acesta, doamna Paula Dogăroiu a fost numită președinte de onoare al juriului Festivalului ”Maria Tănase”.
Valoarea premiilor Festivalului ”Maria Tănase” din acest an s-a ridicat la 7500 de euro, iar trofeele festivalului au fost, şi de această dată, creaţia artistului Mihai Țopescu. Totodata, la Monetăria Statului, au fost realizate plachete cu certificat de autenticitate şi insigne.
Maria Tănase a fost, fără doar şi poate, un simbol al culturii româneşti. A rămas în memoria noastră prin vocea sa excepţională, dar şi prin carisma şi frumuseţea deosebită. A adunat de-a lungul vieţii folclorul autentic pe care a reuşit să îl transmită prin cântecele care au făcut-o celebră. Iar oltenii, care au iubit-o și au considerat-o mereu una de-a lor, i-au închinat un festival…

 

Radio Timişoara: Ţară, Ţară vrem Tineri

0

„Exodul tinerei generaţii“ este un proiect cultural-educaţional-social, care dezbate fenomenul de emigrare a tinerilor, a “creierelor”, în contextul socio-economic şi cultural actual, din micile spre marile oraşe ale ţării şi exodul în afara graniţelor.

Proiectul „Exodul Tinerei Generaţii”  cuprinde: Spectacolul “EXOD US –Ţară, Ţară vrem Tineri, ateliere de teatru pentru tineri, dezbateri post-spectacol si platforma online exodus.philmys.ro

Proiectul „Exodul tinerei generaţii“ își propune deschiderea de noi perspective și de noi posibilități pentru tinerii aflați în orașele care se confruntă cu un grad ridicat de migrație,  mijlocește relația dintre tineri, cultură, tehnologie, creativitate și consum cultural, înlesnind dialogul între creator și consumator, între societatea civilă și instituțiile publice care concep politici culturale și educaționale.

Platforma Online: exodus.philmys.ro – dedicată tinerei generaţii- va permite sincronizarea nevoilor tinerilor cu ofertele educaţionale, culturale si de voluntariat existente la nivel local, național și internaţional. Platforma online devine un punct de plecare pentru crearea unui dialog socio-cultural între tinerii din ţară si cei aflați deja în afara graniţelor.

Spectacolul “EXOD US-Ţară, Ţară, vrem Tineri“ din cadrul proiectului „Exodul Tinerei Generaţii” este spectacolul derapajelor emoționale declanșate de singurătate, de marginalizare și de excluziune. Este spectacolul tinerilor „outsideri“ care sunt în căutarea propriei identități, al creierelor care se confruntă cu incertitudini, al luptei interioare și al descoperirii de sine. Dezbaterile post-spectacol urmăresc ca, prin exprimarea colectivă şi participarea activă a vocilor din comunitate, membrii societăţii civile, ai ONG-urilor şi ai institţiilor de stat, să-si îndrepte atenţia, pe cât mai mult posibil, spre implicarea activă a tinerilor în dezvoltarea comunităților și orașelor în care trăiesc.

 

Text: Sabina Grădinaru

Realizator: Simona Pele

Radio Cluj: Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia şi performanţele ei

0

Instituţie de învăţământ superior şi cercetare, cu caracter public, de stat, UNIVERSITATEA „1 DECEMBRIE 1918” DIN ALBA IULIA a aniversat, anul trecut, un sfert de secol de existenţă fiind înfiinţată în anul 1991.
Universitatea este situată în chiar centrul cetăţii istorice Alba Carolina, beneficiind de atmosfera specifică a locurilor încărcate de istorie, dar bucurându-se şi de facilităţile oferite de primul „oraş smart” din România.

”Programele derulate în fiecare an ţin cont de cerinţele de pe piaţa muncii, Universitatea fiind într-o permanentă legătură cu angajatorii şi sondând opiniile acestora privitoare la nevoia de îmbunătăţire a conţinuturilor teoretice şi a aptitudinilor practice pe care cei aproximativ 5000 de studenţi trebuie să le dobândească. O atenţie deosebită se acordă organizării în condiţii optime a practicii de specialitate, sub coordonarea unor tutori specialiţti în diverse domenii, instituţia având numeroase parteneriate şi fiind inclusă în programe de tip internship.
Prin programul managerial asumat, Universitatea ”1 Decembrie 1918” se concentrează permanent asupra creşterii valorii profesionale a absolvenţilor săi, a îmbunătăţirii programelor de studii, a promovării cercetării ştiinţifice de performanţă şi, nu în ultimul rând, asupra afirmării specificului său, folosind la nivel maxim patrimoniul uman, spiritual şi material de care dispune, dar şi resursele financiare. În prezent, dotarea laboratoarelor didactice şi de cercetare corespunde stadiului modern de dezvoltare a cunoaşterii ştiinţifice şi este comparabilă cu cea din universităţile dezvoltate din Europa.

Principiul care stă la baza întregii activităţi de promovare a imaginii UAB în societatea românească şi în comunitatea internaţională este cel al conştientizării importanţei Universităţii albaiuliene în arealul istoric, geografic, economic, social şi cultural în care funcţionează, ca instituţie orientată spre performanţă multiplă şi cu un înalt potenţial de formare de specialităţi în diverse domenii de interes major, recunoscuţi în plan europeran şi nu numai. Pe de altă parte, respectându-se unul dintre obiectivele de bază ale strategiei instituţionale – cel al internaţionalizării, s-a procedat la aplicarea unui plan de dezvoltare şi consolidare a relaţiilor cu parteneri din Europa şi din întreaga lume, în vederea diseminării oportunităţilor de studiu, practică şi de cercetare oferite studenţilor, crescându-se, astfel, semnificativ, şi gradul de atractivitate în rândul cetăţenilor UE sau din ţări terţe UE” – prof.univ.dr. Valer Daniel Breaz, Rectorul Universităţii ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia.
Din punct de vedere didactic Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, se situează în prima treime a clasamentului universităţilor din România, cu un corp profesoral foarte bine pregătit, studenţi bine pregătiţi uşor integrabili pe piaţa muncii. Cartea a fost şi rămâne un instrument de educaţie.

Realizator: Cezar Firu

Radio Târgu Mureş: „Casa Rusu – Câmpia Transilvaniei” – promoteri ai folclorului autentic transilvan

0

Timpurile moderne reuşesc să demonteze multe din valorile autentice tradiţionale. Există, însă, oameni pasionaţi de tradiţii şi meşteşuguri populare, de lucrul vechi şi frumos, care au ales să aşeze obiecte preţioase moştenite şi adunate de la cei dragi, într-un mic muzeu.

Acum douăzeci de ani, familia Rusu, Carmen şi Alexandru, din judeţul Mureş, au înfiinţat asociaţia „Casa Rusu – Câmpia Transilvaniei”, în localitatea Sânpetru de Câmpie, satul Tuşin, cu scopul organizării unor festivaluri de folclor autentic.

În urmă cu câţiva ani, aici s-a născut un mic muzeu etnografic, în care familia Rusu a adunat o vastă colecţie de obiecte populare, reprezentative pentru cultura tradiţională a meleagurilor transilvane.

Iubirea pentru folclor, meşteşug şi artă tradiţională le-a fost insuflată de către părinţi şi celor două fete ale familiei Rusu, Duada şi Sara. Într-un scurt interviu, mezina familiei, Sara, ne-a încântat cu glasul său, dar şi cu o frumoasă poveste a portului popular românesc.

Deşi au locuit 15 ani în Spania, departe de locurile natale, familia Rusu: Carmen şi Alexandru, a dus pe meleaguri străine o bucăţică de Românie. Mândri de ţara lor, au vestit-o lumii întregi şi s-au întors acasă cu dor şi mult mai multă preţuire pentru Transilvania lor dragă. Au participat la numeroase festivaluri internaţionale de folclor şi au adunat amintiri unice: o sală de zece mii de oameni, ridicată în picioare de bărbuncul din Transilvania. De patru ani, familia Rusu a revenit în România, ocupându-se în continuare de evenimente folclorice, dar şi de un mic muzeu născut din obiecte populare moştenite, ale familiei.

O parte importantă din „lada de zestre” a judeţului Mureş este păstrată într-o colecţie etnografică privată deosebită, din pasiune şi respect pentru autentic şi pentru istoria locului. Lucruri moştenite de la bunici, costume populare ţesute, prosoape, basmale, blide ori diverse obiecte de uz gospodăresc, un război de ţesut, au fost adunate cu grijă şi expuse în micul muzeu “Casa Rusu – Câmpia Transilvaniei”, din satul Tuşin, comuna Sânpetru de Câmpie, judeţul Mureş.

Sara Rusu are zece ani şi este elevă în clasa a cincea, la Liceul Vocaţional de Artă din Tg-Mureş, unde studiază vioara şi pianul. Sara s-a născut în Spania, iar când a împlinit şase ani, familia s-a întors în România, simţind că datoria lor este aceea de a păstra tradiţia, portul şi cântecul popular, valorile autentice româneşti. Fiecare costum popular are povestea lui, ne spune Sara Rusu, care abia aşteaptă sfârşitul de săptămână, să evadeze în satul Tuşin, acolo unde îi place să asculte cocoşul cântând şi să respire aerul curat.

Familia Rusu se mândreşte cu micul muzeu etnografic, în care a adunat o vastă colecţie de obiecte populare, reprezentative pentru cultura tradiţională a meleagurilor transilvane. Au înfiinţat asociaţia „Casa Rusu – Câmpia Transilvaniei” din iubire pentru folclor şi tradiţii româneşti şi speră să fie un exemplu pentru generaţiile viitoare.

Radio Reșița – Executive Chef Marian Popovici, cărășanul cu sânge peruan

0

Marian Popovici, tânărul din Caraş-Severin, a ajuns la doar 32 de ani, unul dintre cei mai apreciați bucătari din vestul țării și nu numai. Povestea lui de viață este una interesantă și emoționanță, părinții lui cunoscându-se la Timișoara. Mama sa, cu probleme de auz și vorbire a trait o poveste de dragoste cu un peruan, rodul iubirii lor fiind, Marian. Cei doi s-au despărțit atunci când Marian avea doar 3 ani. Copil fiind s-a întors, alături de mama sa, în Caraș-Severin, în localitatea Eftimie Murgu. Ulterior, mama tânărului s-a recăsătorit cu un bărbat surdomut, care l-a și înfiiat. A avut parte de o copilărie liniștită, pe frumoasa Vale a Almăjului, unde încă de mic și-a descoperit pasiunea pentru gătit.

”Mergeam cu vacile la păscut și găteam cu copii pe câmp, frigeam brânză și clisă pe băț. Străbunicul meu își dorea să devin preot, dar am ajuns bucătar. Mergeam la toate evenimentele organizate la Căminul Cultural din localitate și încercam să învăț cât mai multe de la bucătăresele, care gateau la diferitele evenimente. Am avut o copilărie frumoasă”, și-a amintit cu drag, Marian.

Drumul spre profesia de bucătar l-a început în armată, unde i-a folosit chiar să scape de instrucție, gătind pentru camarazii săi. Nu va uita niciodată primul restaurant unde s-a angajat, la vârsta de 20 de ani, unul dintre cele mai cunoscute din centrul Timişoarei; aici, în doar trei ani, a reușit să-și depășească toți colegii. A gătit pentru marii actori ai României, precum Florin Piersic, Iurie Darie, care aveau spectacole la Opera din orașul de pe Bega.

Destinul a făcut s-o întâlnească pe Marioara Vîrtop,un bucătar de top din Timișoara și, la sugestia ei,  a început să participe la concursurile culinare din vestul țării, apoi naționale și în prezent internaționale. Primul concurs internațional la care a participat a avut loc în anul 2011, unde a impresionat prin prestația sa culinară. Au urmat altele în care a excelat, cutreierând toată lumea. Cel mai recent success al său este cucerirea marelui trofeu la Concursul din Mongolia, unde și-a adjudecat trei  medalii de aur, una de argint și una de bronz.

Marian Popovici este de 4 ani Executive Chef, penultimul grad în bucătărie, datorită pasiunii pentru această profesie.

Motto-ul lui în bucătărie: sănătatea începe din farfurie.

„Acum sunt Executive Chef, am o serie de responsabilități, dar îmi doresc să obțin şi ultimul grad, acela de Maestru al Artei Culinare. Motto-ul meu este : sănătatea pleacă din farfurie. Eu creez mâncare sănătoasă, bio, deși este mai greu în prezent. Sunt gurmand de felul  meu și sunt deschis oricăror provocări. Cel mai mult îmi place să gătesc fructe de mare, dar mă pricep la toate.”

În prezent, românul nostru de nota 10, Marian Popovici poate fi considerat  un maestro al artei culinare. Lucrează pe cont propriu și organizează evenimente ce adună chiar și 700 de persoane, evenimente de lux, unde calitatea preparatelor primează. Este prezent de foarte multe ori și în comunitățile de români aflate peste granițele țării, pentru a le răsfăța cu măiestria sa de bucătar …profesionist!

Realizator: Cristina Corocan

 

Radio Bucureşti FM: Absolvent de Stanford şi Harvard demistifică procesul de aplicaţie la universităţi de prestigiu

1

Câţi tineri din România nu au visat să studieze la universităţi de renume mondial, dar s-au lăsat descurajaţi fie de complexitatea procesului de admitere, fie de situaţia financiară precară? În emisiunea de astăzi, brăileanul Stoica Cristinel Popa ne descrie principalele părţi ale unei aplicaţii pentru studii universitare sau post-universitare la universităţi din Statele Unite ale Americii şi Europa de Vest.

Stoica Cristinel Popa este politolog, activist ONG şi preşedintele Asociaţiei Euroteens din Brăila. A fost bursier și este absolvent a trei universități americane: Stanford University (B.A.), Harvard University (M.P.P.) și University of Texas în Austin (M.A.), unde a fost şi asistent universitar. Are 29 de ani și, după opt ani de studii în Statele Unite ale Americii, s-a întors în 2015 în România pentru a forma generațiile tinere, prin intermediul mediului academic şi al sectorului ONG. Cu burse şi alte finanţări, a urmat programe internaţionale de instruire, cercetare şi voluntariat, în 26 de ţări, pe cinci continente: Europa, Asia, Africa, America de Nord şi America de Sud.

Vorbeşte fluent două limbi străine și a publicat trei cărţi academice. Bursele sale, obţinute pe parcursul carierei, însumează peste jumătate de milion de dolari. Printre distincţiile pe care le-a primit se numără absolvirea „cu onoruri“ a licenţei la Stanford University, alegerea ca „cel mai probabil să fie un viitor preşedinte al ţării sale“ de către colegii de la Harvard University şi „Premiul de Excelenţă pentru Studenţii Angajaţi“, oferit de către Departamentul de Resurse Umane de la University of Texas. Astăzi este asistent doctorand la Universitatea „Dunărea de Jos“, din Galați, unde predă seminarii în diverse științe sociale și își face doctoratul în istorie.

Cristi ne-a explicat principalele părţi ale unei aplicaţii pentru studii la universităţi de prestigiu din lume şi de ce este nevoie pentru un tânăr din România să fie olimpic internaţional pentru a fi acceptat la astfel de instituţii, inclusiv cu bursă.

La întrebarea ce trebuie să facă un elev interest să studieze în SUA, Stoica Cristinel Popa ne-a răspuns:

“Mergeţi pe site-urile universităţilor americane şi vedeţi dacă au programul şi finanţarea pe care le căutaţi. Staţi, dacă este nevoie, zeci sau sute de ore şi căutaţi. Asa a făcut majoritatea celor care studiază în SUA. De obicei, site-urile facultăţilor pot fi căutate cu numele facultatii.edu; de  ex. stanford.edu, harvard.edu etc. O pagină foarte importantă este, de asemenea, commonapplication.org. Acolo puteţi pregăti integral o aplicaţie pe care ulterior o puteţi trimite la un număr foarte mare de universităţi. În total, peste 700 de universităţi folosesc acest portal pentru a evalua aplicaţii”.

Cum obţin finanţare pentru studii?

“Nu am văzut universităţi care să scrie clar: „veniţi toţi că vă dam finanţare şi vă umplem de bani”. Asta nu înseamnă că nu dau finanţare. De obicei, nu poţi ştii ce finanţare poţi primi până nu aplici şi primeşti răspuns. Sunt români (inclusiv eu când am aplicat la facultate) care au obţinut finanţări şi de la universităţi care declară că nu oferă bani. Totusi, la universităţile de top se dă finanţare mai uşor dacă ai dosarul bine făcut, argumentat şi cu tot ce trebuie”.

Ce parte a dosarului de aplicaţie contează cel mai mult?

“Din partea non-academică a dosarului, activităţile extracurriculare (voluntariat, activităţi sportive, invenţii, asociaţii, ONG-uri etc.) contează cel mai mult. Din partea academică, rezultatele la testele standardizate SAT, CAMBRIDGE, GRE şi/sau TOEFL, după caz, sunt poate cele mai importante. Scorul la testele standardizate. de tine depinde. Trebuie sa faci exerciţii de practică SAT pentru a te învăţa cu stilul americanilor. Faţă de memorarea intensă de la noi, la ei examenele se bazează, în special, pe întrebări gen IQ. Nu uita, universităţile americane de top vor studenţi care învaţă bine şi îşi folosesc pregătirea pentru a ajuta pe alţii, nu au nevoie de tocilari nesociabili care stau încuiaţi în casă. Ce trebuie să reiasă din aplicaţie este că ai făcut lumea un loc mai bun (evident la nivelul tău), nu că eşti un egoist, oricât de calificat, dar care se gândeşte numai la el”.

Care sunt principalele părţi ale unei aplicaţii pentru studii la universităţi din SUA?

“Sunt patru: 1. CV-ul sau lista de activităţi extracurriculare, 2. Examenele SAT şi cele de limba engleză (TOEFL, CAMBRIDGE etc.), Recomandările, 4.Eseul.

Ce le-ai putea sugera tinerilor care îşi doresc să studieze peste hotare?

“Vreau să încurajez generaţiile tinere să acorde cât mai multă importanţă atât studiului cât şi activităţilor de voluntariat – doua concepte în general nu prea plăcute de tinerii din România, cel de-al doilea fiind şi descurajat, de multe ori, la şcoală sau în familie”.

Ascultaţi această ediţie a emisiunii România de nota 10 şi puteţi ajunge departe!

Realizator Camelia Teodosiu

Constanța: Paul Dicu, maratonistul deșertului

0

În această săptămână, în emisiunea ”România de nota 10” vă spunem povestea lui Paul Dicu, maratonist constănțean de cursă lungă.

De ani buni, reușește să ducă la bun sfârșit, cu o ambiție de admirat și întotdeauna animat de o cauză umanitară, Maratonul Nisipului prin Deșertul Sahara – una din cele mai grele curse de anduranță din lume: 250 de kilometri, în condiții extrem de dure prin întinderile marocane, la 50 de grade Celsius, alături de alergători care își pun efectiv viața în pericol.

Paul Dicu participă la acest maraton de fiecare dată pentru a ajuta copiii bolnavi de inimă.

Toate fondurile pentru fiecare kilometru parcurs printre dunele de nisip se duc către asociațiile Inima Copiilor și Dăruiește Aripi.

Aceste ONG-uri reconstruiesc și modernizează spitalul Marie Curie din capitală dar și secția de neonatologie a Spitalului Județean Constanța.

Distanțele acolo, în deșertul Sahara, nu se măsoară în kilometri, spune Paul Dicu, ci, mai degrabă, în mii de pași.

Fiecare pas contează nu pentru clasamentul și timpii personali ci pentru ajutorarea micuților cu probleme cardiovasculare grave.

Paul Dicu spune mereu că au existat momente în care a fost pe punctul de a ceda dar de fiecare dată s-a gândit că toate clipele dificile prin care trece el sunt infime față de suferința acelor copii aflați în spitale.

Acest sentiment îl motivează și îl face să își dorească și mai mult să termine cursa.

Paul Dicu este și antrenor de arte marțiale, a cochetat în trecut cu marina, a fost timonier, consultant tehnic al trupelor DIAS din Constanta, preparator fizic la Academia de fotbal Gheorghe Hagi și, de câtva timp, este trainer pentru alți alergători.

În această lună va alerga din nou prin deșertul Sahara, un spațiu care îl atrage mereu și unde trăiește intens momente esențiale din viața sa.

Maratonul deșertului la care Paul Dicu participă de ani de zile este o poveste despre ambiție, curaj și umanitate.