La Iași, se construiește un spital social care va deservi copiilor și mamelor neasigurate din zona Moldovei.
Părintele Dan Damaschin este cunoscut datorită ajutorului nemărginit pe care îl oferă miilor de copii și mame defavorizate din Moldova.
Este preot misionar la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași de aproape 20 de ani. Cam tot de atâția se implică activ în îmbunătățirea condițiilor de trai ale familiilor sărmane, cu probleme de sănătate sau financiare. Are în grijă aproximativ 10.000 de copii, cărora le pune la dispoziție cele necesare pentru o copilărie frumoasă, investind în integrarea lor socială și în educația lor. Le oferă un acoperiș deasupra capului, le cumpără mâncare, haine, jucării, le asigură rechizite și cărți pentru școală, iar vara merge cu ei la mare, locul unde cei mai mulți nici nu visează să ajungă. An de an, prin intermediul Asociației Glasul Vieții, al cărei fondator este, părintele inițiază ample campanii de donare pentru micuții neajutorați, în special de Crăciun, de Paște și la începutul anului școlar, pentru că, insistă el, „toți copiii trebuie îmbrăcați”.
Și-a început activitatea de preot misionar cu o mână de prunci și mame. A crescut, inițiind și construind de la zero case și grădinițe, centre sociale, totul pentru a le croi o viață mai bună.Cifrele și situațiile de viață pe care le întâmpină zi de zi ne indică un efort colosal, atât logistic, cât și emoțional, însă părintele Damaschin nu obosește, nu se vaită, dimpotrivă, zâmbește, mobilizează comunitatea la a face bine și are speranța că va reuși să schimbe soarta și mai multor familii.
De curând a început, la Iași, construcția unui spital social, care va deservi copiilor și mamelor neasigurate din zona Moldovei. Sunt foarte mulți în această situație, neglijați sau uitați de lumea civilizată, ne arată statisticile. Lor, părintele Damaschin le întinde ambele mâini, alături de societatea civilă, care nu rămâne nepăsătoare la suferințele celor mai puțin norocoși.
Centrul medico-social va fi dotat cu echipamente moderne, de ultimă generație, care vor asigura servicii pe diverse paliere, consultații și tratamente de specialitate, totul în mod gratuit.
La construcția spitalului, care ar urma să fie dat în folosință peste aproximativ un an, contribuie și mulți voluntari cu inimă mare, care, zilnic, pun cărămidă cu cărămidă.
O altă acțiune caritabilă, cu care oamenii s-au familiarizat deja, este Festivalul „Inimo”, pe care echipa coordonată de preotul Damaschin îl organizează vara, la Iași. Timp de trei zile au loc concerte cu cei mai în vogă artiști din țară, iar donațiile merg către copilașii care nu-și pot permite toate cele necesare pentru a merge la școală.
Cu părintele Damaschin am vorbit și despre empatie, despre nevoia de voluntariat în societate și, mai ales, despre importanța valorilor moral-creștine cu care ar trebui să crească copiii noștri.
Am abordat și subiecte mai „sensibile”, care par a fi imposibil de rezolvat, cum ar fi cel privind„politicile” de eradicare a sărăciei în Româniasau prejudecățile constante referitoare la familiile defavorizate și cu un număr mare de copii.
Discuția s-a încheiat cu gândul bun al părintelui Damaschin de a rămâne solidari, de a lua în seamă suferința celui de lângă noi. Și este atât de simplu să facem o donație, pentru că, așa cum ne reamintește motto-ul Asociației Glasul Vieții, „orice copil merită șansa la o viață mai bună!”
Așadar, în interviul de mai jos, preotul Dan Damaschin, despre mai vechile și actualele misiuni de binefacerepe care le desfășoară și despre viața sa de acum, ca slujitor al bisericii și, în tot timpul rămas, ca înger al atât de multor suflete.
Realizator: LETIȚIA GHEORGHIU
Sursă foto: arhiva preotului Dan Damaschin